Cengiz Tanç Kimdir, Hayatı Eserleri Hakkında Bilgi

 

Prof. Cengiz Tanç, 10 Nisan 1933 tarihinde İstanbul'da doğdu ve 16 Aralık 1997'de yine İstanbul'da hayatını kaybetti. Türk besteci ve akademisyen.

Koro, orkestra, oda müziği, bale ve opera gibi farklı alanlarda eserler vermiştir. Müzikoloji bölüm başkanı olarak Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda görev yapmıştır.




Hayatı

Hayatına İstanbul'da başlayan Tanç, asker olan babasının görevi sebebiyle farklı kentlerde eğitim aldı. Ankara Atatürk Lisesi'nde okurken keman dersleri almaya başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Adnan Saygun'un öğrencisi oldu ve daha sonra Londra Guildhall Müzik Okulu'nda Sydney Compton ile çalıştı. Ankara'ya döndükten sonra öğretmenlik ve görevler üstlendi.

Bülent Arel'den aldığı eğitimle Ankara Radyosu'nda görev aldı ve Batı Müziği Şube Müdürü olarak çalıştı. Daha sonra TRT'den ayrılarak Devlet Opera ve Balesi'nde dramaturg olarak görev aldı. İstanbul'a yerleştikten sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve başkan olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'ne Fulbright araştırma bursu ile gitti ve Vincent Persichetti ve Milton Babbitt ile çalıştı.

Tanç'ın eserleri, halk müziği, Bartok ve Stravinsky gibi etkiler taşıyan başlangıç eserlerinden sonra geleneksel kavramlardan soyutlanmış, izlenimcilikten yola çıkan öznel renkçilik ve modal tetrakordlara dayalı yeni bir dizisel anlayış geliştirmiştir.

16 Aralık 1997'de İstanbul'da vefat etmiştir.

Eserleri arasında Lament for Dardanelles, Beş Halk Şarkısı, Deli Dumrul opera gibi pek çok koro, orkestra, bale eseri bulunmaktadır. Tanç'ın Viyola Konçertosu, Lirik Konçerto gibi konçertoları da önemli eserleri arasındadır. Ayrıca piyano, keman, trombon ve viyolonsel gibi çeşitli enstrümanlar için oda müziği eserleri de mevcuttur.

Yorum ekle...

Konu hakkında yorum ya da düşüncelerini paylaş...

Daha yeni Daha eski