Nüzhet Gökdoğan Kimdir, Kısaca Hayatı, Çalışmaları, Hakkında Bilgi

 Hatice Nüzhet Gökdoğan, 14 Ağustos 1910 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 24 Nisan 2003 tarihinde vefat etmiş bir Türk gökbilimci ve akademisyendir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından biri olarak bilinir ve aynı zamanda "Türkiye'nin ilk kadın gökbilimcisi ve ilk kadın dekanı" unvanlarına sahiptir. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde görev yapmış, Astronomi Kürsüsü'nde doçentlik görevini üstlenmiş ve 1954-1956 ile 1978-1980 yılları arasında dekanlık yapmıştır.

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Bayındırlık Bakanlarından siyasetçi Ali Mukbil Gökdoğan'ın eşi ve Cumhuriyet tarihinin ilk kadın keman profesörü Gönül Gökdoğan’ın annesidir. 1910 yılında İstanbul'da doğan Gökdoğan, eğitimine Erenköy Kız Lisesi'nde başlamış, daha sonra devlet bursu ile Fransa'ya giderek matematik-fizik lisansını tamamlamıştır. Lyon Üniversitesi'nde matematik lisansını aldıktan sonra, 1933 yılında Paris Üniversitesi'nde fizik öğrenimi görmüş ve Paris Gözlemevi'nde staj yapmıştır.


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Astronomi Enstitüsü'nde doçent olarak görev yapan Gökdoğan, Türkiye'nin ilk kadın doçenti olmuş ve üniversite bahçesine gözlemevi kurulması çalışmalarına katılmıştır. Ayrıca, Yüksek Mühendis Mektebi'nde (İstanbul Teknik Üniversitesi) müderris muavini olarak atanarak bu kurumun ilk kadın çalışanı olmuştur. 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktora tezini tamamlamış ve bu tez, fakülte kayıtlarında "bir" numaralı tez olarak kayıtlıdır.

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türk Matematik Derneği ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'nin kurucuları arasında yer almış, aynı zamanda Türk Astronomi Derneği'ni kurmuş ve 20 yıl boyunca başkanlığını üstlenmiştir. ABD'nin Michigan eyaletine yaptığı ziyaretler ve çalışmalarının yanı sıra, Türkiye'de çeşitli gözlemevi projelerine öncülük etmiştir.

1954 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçilen Hatice Nüzhet Gökdoğan, Türkiye'nin ilk kadın dekanı olmuş ve bu görevi iki yıl boyunca sürdürmüştür. Astronomi kürsüsü başkanlığı yaparak Fransa, İsviçre ve İtalya'daki rasathanelerle ortak araştırma programları geliştirmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin ilk kadın dekanı olarak görev yapmasının yanı sıra, 1978 yılında ikinci kez dekanlık görevine seçilmiştir. Akademik kariyeri boyunca 6 ders kitabı çevirmiş, 3 ders kitabı yazmış ve 13 bilimsel makale yayınlamıştır.

1980 yılında dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürürken emekli olan Hatice Nüzhet Gökdoğan, kalp yetmezliği nedeniyle 24 Nisan 2003 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Daha yeni Daha eski