Deklinasyon Nedir, Deklinasyon Açısı Nedir, Ne Demek

Deklinasyon

 Deklinasyon, genellikle iki farklı bağlamda kullanılan bir terimdir: astronomi ve jeomanyetizm. Her iki bağlamda da belirli bir açının ölçülmesi ile ilgilidir, ancak anlamları farklıdır. İşte detaylar:

1. Astronomide Deklinasyon

Astronomide deklinasyon, gök cisimlerinin göksel koordinat sisteminde konumlarını belirtmek için kullanılır. Deklinasyon açısı (δ) gök ekvatoruna göre ölçülür ve bir gök cisminin gökyüzündeki dikey pozisyonunu belirtir.

  • Deklinasyon Açısı (δ): Gök ekvatoru üzerinde 0° olarak başlar ve kutuplara doğru ±90° arasında değişir. Kuzey gök kutbuna doğru pozitif (+90°), güney gök kutbuna doğru ise negatif (-90°) olur.
  • Sağ Açıklık: Deklinasyonun tamamlayıcısı olan bir diğer koordinat olan sağ açıklık (RA), gök cisimlerinin yatay konumunu belirtir.

2. Jeomanyetizmde Deklinasyon

Jeomanyetizmde (veya manyetizmde) deklinasyon, manyetik kuzey ile gerçek kuzey arasındaki açıdır. Yeryüzünde manyetik kuzey, manyetik alanın belirlediği yön iken, gerçek kuzey coğrafi kuzey kutbuna işaret eder. Bu iki yön arasındaki açıya deklinasyon açısı denir.

  • Deklinasyon Açısı (D): Manyetik kuzey ile gerçek kuzey arasındaki açı olarak tanımlanır. Bu açı, doğuya doğru pozitif, batıya doğru negatif olarak ölçülür.
  • Yerel Farklılıklar: Dünyanın farklı bölgelerinde bu açı değişir ve bu nedenle haritalar ve pusulalar üzerinde bu farkın bilinmesi önemlidir. Manyetik deklinasyon, zamanla da değişebilir çünkü Dünya'nın manyetik alanı dinamik bir yapıya sahiptir.

Özet

  • Astronomide Deklinasyon: Gök ekvatoruna göre bir gök cisminin dikey açısı.
  • Jeomanyetizmde Deklinasyon: Manyetik kuzey ile gerçek kuzey arasındaki açı.

Her iki bağlamda da deklinasyon açısı, konum belirlemede kritik bir rol oynar ve doğru hesaplanması navigasyon, haritacılık ve astronomi gözlemleri için hayati öneme sahiptir.

Astronomide bir yıldızın gök ekvatorundan kuzey veya güneye doğru uzaklığı. Bu uzaklık, yıldızdan geçen saat dâiresi üzerinde ekvatorda sıfır derece olmak üzere kuzeyde +90° güneyde ise -90° kadar açı cinsinden ölçülür. Bir yıldızın gök ekvatorundan itibaren deklinasyonu ile yeryüzündeki rasat istasyonunun bulunduğu yer ekvatorundan îtibâren enlemi arasında bir benzerlik bulunur.

Arz küresinin manyetik alanıyla ilgili olarak deklinasyon, manyetik kuzey ile gerçek veya coğrafik kuzey arasındaki veya manyetik meridyenle coğrafik meridyen arasındaki açıya denir. Bu açı bir yerde birkaç asırlık periotlarla değişir; artar, azalır, yön değiştirir. Bunun ana sebebi magnetik kutupların yer değiştirmesidir. Ayrıca magnetik fırtınalar da bu açıda birkaç derecelik kısa sürede dalgalanmalara sebeb olabilir.

Daha yeni Daha eski