Ahmet Hakkı Anlı Kimdir, Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

Ahmet Hakkı Anlı. Türk ressam (İstanbul 1906 – 1991).

Ahmed Hakkı Bey, eski Serez kadısı İsmail Hakkı Bey ve Vasfiye Hanım'ın üçüncü oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Eğitimine Davutpaşa İdadisi ve İstanbul Erkek Lisesi'nde başlamıştır. İstanbul Erkek Lisesi'nde resim öğretmeni tarafından gösterdiği yetenekten dolayı resim sanatına yönlendirilmiş ve 1924 yılında mezun olmasının ardından İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Namık İsmail Atölyesi'nde resim eğitimine başlamıştır.



1932 yılında Güzel Sanatlar Akademisi, Namık İsmail Atölyesi'nden mezun olduktan sonra, geçim sıkıntısıyla mücadele edebilmek için farklı orta öğretim kurumlarında resim öğretmeni olarak çalışmıştır. İstanbul Erkek Lisesi'ndeki öğretim görevinden ayrılarak 1955 yılında Paris'e yerleşmiştir. Paris'te D Grubu üyesi olarak sanat hayatına devam etmiş ve ayrıca Halkevleri Genel Merkezi tarafından yurt resimleri yapmak üzere 1941'de Kütahya'ya gönderilmiştir.


İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ile Milli Kütüphane koleksiyonlarında eserleri bulunan Ahmed Hakkı Bey, Paris'e yerleştikten sonra Jean Metzinger yönetiminde çalışmış ve soyut nitelikte eserler vermiştir. Eserleri, Paris, Bordeaux ve Münih gibi şehirlerde sergilenmiş, özellikle İsviçre'deki sergileri geniş yankı uyandırmıştır.


1990 yılında sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'a dönen Ahmed Hakkı Bey, 1991 yılında yaşamını yitirmiştir. Ancak sanat eserleri ve mirası, onun sanat dünyasındaki iz bırakan varlığını daima koruyacaktır.

Daha yeni Daha eski