Merak
TDK Sözlükte tanımı
1. Bir şeyi anlamak veya öğrenmek için duyulan istek: “Biraz sonra yine bazı sesler işittim / Merak ile merdivenin başına gittim” –E. B. Koryürek. 2. Bir şeyi edinme, yapma, bir şeyle uğraşma isteği: “Öteden beri güzel giyinmeye, güzel konuşmaya merakım vardır.” –R. N. Güntekin. 3. Düşkünlük, heves: “Meslek dışında biricik merakı, kendi tabiriyle hobisi fotoğrafçılıktı.” –H. Taner. 4. Kaygı, tasa.
Merak insanlarda ve hayvanlarda gözlenen araştırma ve öğrenmeye yönelik bir davranış biçimidir. Ayrıca merak bu davranışa yol açan duygunun adıdır. Merak insanlık tarihinde bilim ve teknolojinin gelişmesine yol açan en önemli niteliktir.
Merak insanlarda bebeklik yaşından yaşlılığa kadar her yaşta gözlenen bir davranıştır. Ayrıca memeli hayvanlar, balıklar, sürüngenler ve böcekler dahil bütün hayvanlarda kolayca gözlenebilir.
İnsanlık tarihindeki bütün önemli icatlar ve keşifler merak duygusunun neticesidir. Kristof Kolomb’un Amerikayı keşfetmesi, Thomas Alva Edison‘un ampül ve fonoğrafı icat etmesi hep merak duygusundan kaynaklanmıştır.