Potomani Nedir, Tedavisi, Hakkında Bilgi

Potomani, psikolojik kökenli bir durumdur ve kontrolsüz su içme isteği ile karakterizedir. Kişi, sürekli su içme isteği hisseder ve bu isteği yerine getirmek için herhangi bir sıvıyı, özellikle de suyu tercih eder. Bu durum, günlük su tüketiminin normalden çok daha fazla olmasına yol açabilir ve potansiyel olarak tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Çünkü aşırı su içmek, vücudun normal sıvı dengesini bozabilir ve hatta su zehirlenmesine neden olabilir.


Potomani, psikiyatrik bir bozukluktur ve organik bir temeli yoktur. Diğer fiziksel sağlık sorunları, özellikle böbrek hastalıkları veya şeker hastalığı gibi durumlar, potomani belirtilerine benzer semptomlar gösterebilir, ancak bu durumlar potomani olarak kabul edilmez.


Potomani tedavisi genellikle psikoterapi ve/veya psikotrop ilaçlarla yapılır. Kişinin su içme alışkanlıklarını ve altında yatan psikolojik nedenleri anlamak ve tedavi etmek için psikoterapi kullanılır. Bazı durumlarda, psikotrop ilaçlar da semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Ayrıca bakınız

  • Hiponatremi
  • Poliüri
  • Vazopressin

     

Daha yeni Daha eski