Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almıstır. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” ya da “wafel” olarak da isimlendirilirdi.
Modern Flamanca (Hollandaca)’da wafel, Fransızca’da Gaufre, ve Almanca’da waffel, kelimelerinin hepsi “waffle” isminin oluşmasında pay sahibidir. Ancak Flamanca wafel, söyleniş nedeniyle 18.yy.da modern Amerikan İngilizcesi’nde “ waffle” olarak yerini bulmuştur.
Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika’da Brüksel usulü olarak adlandırılır. Yine Belçika’nın bir kenti olan Liege ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısıdır, kremalize şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liege usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm’yi bulur.
Dünyada kahvaltıda yenileninden, patates ve pirinçlisine kadar bir çok çeşidi bulunan waffle Türkiye’de Türk damak tadına uygun hale İstanbul usulü olarak dönüşmüştür. Hamuru Amerikan usulü ile benzerlik gösteren, sandviç şeklinde yapılan ve Adalar‘da, Bebek’te her hangi bir köşede kolaylıkla bulunabilen, dünyada soft ya da sandviç waffle diye de anılan İstanbul usulünde ise, yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır.