Mekke Tarihi -İlim ve Kültür Hayatı, Osmanlı Devrine Kadar-

Mekkeliler’in İs­lâm’dan önceki dönemde kendi kabilele­rine ait bilgileri yazdırarak muhafaza et­tikleri bilinmektedir. Mekkeliler’e okuma yazma öğreten Kureyşli Harb b. Ümeyye, kardeşi Süfyân, Ebû Kays b. Abdümenâf, Abdullah b. Cüd’ân ve Bişr b. Abdülmelik gibi şahıslar yazıyı Hîre’de öğren­mişlerdi. Kûfî yazının aslı olan ve Mek­ke’de “hattü’l-Hîrî” adıyla bilinen bu yazı Hicaz’da Mekkeliler vasıtasıyla yaygınlaş­mıştı. Hz. Peygamber’in bi’setin ilk yılla­rında İslâmiyet’i tebliğ etmek ve Kur’an öğretmek için kullandığı Dârülerkam’ın Mekke’nin ilk eğitim merkezi olduğu söy­lenebilir. Bi’setten sonra inen Kur’an âyetlerinin yazılması. Resûl-i Ekrem’in Ör­nek uygulamaları, Veda haccından sonra yaptığı meşhur konuşma Mekke’de kök­lü bir ilim geleneğinin oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Mekke’de Hz. Peygamber tarafından başlatılan ilmî faaliyetler sahâbî ve tabiîn dönemlerinde devam ettirilmiş; tefsir, hadis, fıkıh, dil ve tarih (siyer ve megâzî) gibi ilimlerin tedvinine en büyük katkı Mekke’de yetişen âlimler tarafından sağ­lanmıştır. Bunlar arasında Abdullah b. Abbas’ın ayrı bir yeri vardır. Tefsir, hadis, ‘-fıkıh, siyer ve megazî. Arap dili ve edebiyatı alanlarında dönemindeki ulemânın başında gelen İbn Abbas bu ilimlerin? Mekke’de ekolleşmesini sağlamıştır. Mek­ke tefsir ekolünün önemli temsilcileri ara­sında Saîd b. Cübeyr. Mücâhid b. Cebr, İkrime el-Berberî, Tâvûs b. Keysân, Amr b. Dînâr ve Atâ b. Ebû Rebâh sayılabilir. Mekke kıraat imamı olarak tanınan Ebû Ma’bed İbn Kesîr’in kıraat silsilesi Mücâ­hid b. Cebr, İbn Abbas ve Übey b. Kâ’b ile Zeyd b. Sabit yoluyla Resûlullah’a ulaşır. Onun talebelerinin talebelerinden olan Bezzîve Kunbül’ün rivayetleriyle bu kıra­at yaygın hale gelmiştir. Mekke’de tefsir ilmiyle uğraşan âlimler yine İbn Abbas tarafından oluşturulan geleneğin bir de­vamı olarak hadis, fıkıh, siyer ve megâzî, : Arap dili ve edebiyatı alanlarında da ça­lışmışlardır. İbn Cüreyc. İbn Uyeyne, Ab­dullah b. Zübeyr el-Humeydî, Hasan b. Ali el-Hulvânî, Ali b. Abdülazîz el-Begavî bu âlimlerin arasında sayılabilir. Humey-dî’nin Mekke’de kaleme aldığı eser hadis  alanındaki ilk müsnedlerdendir. Mekke de Hz. Âişe tarafından başlatılan hanım- . ların ilimle meşgul olması faaliyeti sonraki dönemlerde de devam ettirilmiştir. Hadis alanında çalışmalarıyla tanınan ka­dınlardan Kerîme bint Ahmed Mekke’ye mücavir olarak yerleşmiş ve Sahîh-i Buhârî rivayetiyle ün kazanmıştı. Mekke’de Memlükler devrinde çeşitli âlimler yetiştiren Taberî, Kastallânî, Fâsî, -İbn Fehd, İbn Zahire, Nüveyrî, Mürşidi ve Zirvî gibi aileler temayüz etmiştir.

Hz. Peygamber’in öncülüğünde başlaman ve daha sonra sürdürülen ilmî fa- : aliyetlerle Mekke, İslâm dünyasının en  önemli eğitim ve kültür merkezlerinden biri haline gelmiştir. Hac merasimleri İs­lâm dünyasından gelen âlimler için bir görüşme vesilesi oluyordu, şehrin ilmî ha­yatı hac mevsiminde büyük canlılık gös­teriyordu. Mekke, Hicaz’ın siyasî olaylara yön vermedeki önceliğini kaybetmekle ” birlikte İslâm’ın ilk yıllarına ait hâtıraları yaşatmasından dolayı kültürel alanda üstünlüğünü her zaman korumuştur. Mek­ke’de İslâm’ın erken döneminden itiba­ren oluşan bu kültürel canlılığın sonucu olarak dinî ilimlerde yetkin âlimlerin ye­tişmesi, şehri İslâm dünyasının diğer böl­gelerinde yaşayan âlimler için bir mer­kez haline getirmiştir. Ortaçağ’da birçok âlim ve edip meslek hayatlarının başların­da hac için Mekke’ye geliyordu. Bu âlim­lerden bazılarının Mekke’de ders okut­maları İslâm dünyasında tanınmalarına vesile olmuştur.

Mekke’de ilim hayatının canlı kalmasın­da Mescid-i Harâm’da kurulan ilim hal­kaları, küttâblar. şehre yerleşen âlimler, ribâtlar, sayıları arttırılan kütüphane ve medreseler, bunların etrafında canlanan tasavvuf! düşünce önemli rol oynamıştır. Abbasîler devrinin ikinci yarısından itiba­ren inşa edilmeye başlanan medreselerin sayısı Zengîler, Eyyûbîler ve Memlükler zamanında süratle çoğalmıştır. Selâhaddîn-i Eyyûbî’nin Aden valisi Osman b. Ali ez-Zencîlî, Mekke’de579’da (1183) Hane­fî mezhebine göre eğitim yapan Zencîliyye, İkbâl b. Abdullah eş-Şerâbî de 641 ‘de (1243-44) çok sayıda kitap vakfederek Şerâbiyye medreselerini kurmuşlardır. Ye­men Sultanı Ali b. Davud’un 739’da (1338-39) yaptırdığı, Şafiî mezhebine göre eği­tim veren Mücâhidiyye, Bengal Sultanı Ebü’l-Muzaffer Gıyâseddİn A’zamşah’ın inşa ettirdiği Gıyâsiyye, Kadı Abdülbâsıt’ın 836’da (1432-33) tamamlattığı, dört mezhebe göre eğitim yapan Mescid-i Harâm’ın kuzeyindeki Bâsıtıyye, Memlük­ler döneminde açılan meşhur medreseler arasında sayılabilir. Memlûk Sultanı Kayıtbay tarafından yaptırılan, sultanın 884 (1480) yılındaki haccından sonra tö­renle açtığı, dört mezhebe göre eğitim veren, ribâtı, kütüphanesi ve küttâbı bu­lunan Kayıtbay Külliyesi şehrin en önemli öğretim merkezi olma özelliğini uzun sü­re korumuştur.

Şehirde yer alan kütüphanelerin en es­kisi, daha çok Kur’an ve Mekke üzerine yazılan kitaplardan oluşan Mescid-i Ha­ram Kütüphanesi’dir. Bunun dışında medrese ve ribâtlann içinde kurulan bazı özel kütüphaneler de mevcuttu. Ali b. Yû­suf b. Eyyûb 594 (1198) yılında yaptırdı­ğı Rebi’ Ribâtı’nda bir de kütüphane te­sis etmişti. İbn Cübeyr, Harem-i şerifin Mâliki imamının evinde bu mezhebe ait kitapların bulunduğunu kaydeder.

Emevîler döneminde İslâm dünyasın­daki kültürel değişimin bir sonucu olarak Medine ve Mekke’de de şiir ve mûsiki ala­nında gelişmeler olmuş, bedevi hayatın kaba ve sert duygularının yerini ince ve sade ifadeler almaya başlamıştır, Arap mûsiki tarihinde önemli yeri olan Mekke halkının gelenekleri fetihlerden sonra karşılaşılan kültürlerle yeni bir sentez or­taya çıkarmıştır. Emevîler devrinde yaşa­yan İbn Miscah, İbn Süreye, İbn Muhriz ve Garîz Arap mûsikisinin dört temel taşı olarak nitelendirilir.

  • Mekke Tarihi -Mekke Emirliği-
  • Mekke Tarihi -Bugünkü Mekke, Nüfusu, Ekonomisi vd. Özellikleri-
  • Mekke Tarihi -Literatür, Kitapları-
  • Mekke Tarihi -Osmanlı Dönemi, Devri-
  • Mekke Tarihi -Mekke’nin Fethi-
  • Mekke Tarihi -İslam Fethinden Sonraki Dönem-
  • Mekke Tarihi -Başlangıçtan Mekke Fethine Kadar-
  • Mekke İsminin Anlamı, Eski İsmi, İsimleri,
  • Mekke Tarihi -İmar Faaliyetleri, Osmanlı Devrine Kadar-
  • Mekke Coğrafi Konumu, Özellikleri,

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski