Horace Mann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Horace Mann (1796-1859), Amerikalı bir eğitim reformcusu ve siyasetçiydi. Amerika Birleşik Devletleri'nde kamu eğitimini iyileştirmek ve yaygınlaştırmak için önemli çalışmalarda bulundu.

1796 yılında Massachusetts Eyaleti'nin Franklin kentinde dünyaya gelen Horace Mann, 2 Ağustos 1859'da Ohio Eyaleti'ne bağlı Yellow Springs'de hayata gözlerini yumdu. Eğitimde devrim niteliğindeki çalışmalarıyla tanınan Mann, 1819'da Brown Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra hukuk eğitimi almaya başladı. Bir süre sonra eğitimine ara vererek Latince ve Yunanca dersleri verdiği Brown Üniversitesi'ne geri döndü. Daha sonra Connecticut Eyaleti'nin Lichtfield kentindeki ünlü hukuk okulu Tapping Reeve'de eğitim gördü ve 1823'te avukatlık diplomasını aldı.


1827 ile 1833 yılları arasında Massachusetts Temsilciler Meclisi'nde görev yapan Mann, 1835'te Massachusetts Senatosu'na seçildi. Bu dönemde eyalet içinde çeşitli toplumsal reformların gerçekleşmesine katkı sağladı ve Worcester'da Amerika'nın ilk akıl hastanesinin açılmasına liderlik etti. Devlet okullarındaki eğitim sisteminin iyileştirilmesi için önemli adımlar atan Mann, 1837'de Massachusetts Eğitim Kurulu'nun kurulmasını sağladı. Kurulun başına geçen Mann, eyaletin Temsilciler Meclisi'ne yıllık raporlar sunmakla görevlendirildi ve eğitim sistemi üzerine görüşlerini Common School Journal adlı dergide ve kurulun raporlarında dile getirdi. Mann, eğitimin kişilerin ruhsal ve fiziksel sağlığını geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak toplumların özgürlüklerini eğitilmiş bireyler aracılığıyla koruyabileceğini savundu. Karma eğitim sistemini destekleyen Mann, laik bir eğitim sisteminin önemini vurguladı ve öğretmenlerin eğitilmesinin eğitim reformunu gerçekleştirmenin anahtarı olduğuna inandı.

1848'de Kongre'ye seçilen ve Eğitim Kurulu başkanlığından istifa eden Mann, köleliğe karşı çıkarak siyasi arenada da etkili oldu. 1853'te Ohio Eyaleti'ndeki Antioch College'ın yöneticiliği görevini üstlenen Mann, yaşamının sonuna kadar bu görevi sürdürdü.

Horace Mann Neden Öldü

Horace Mann, 1859 yılında Ohio Eyaleti'ne bağlı Yellow Springs'de hayata gözlerini yumdu. Ölüm nedeni olarak belirtilenler arasında belirgin bir bilgi bulunmamakla birlikte, bazı kaynaklar doğal nedenlerle öldüğünü belirtmektedir. Yaşamının son dönemlerinde sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği ve yaşlılık nedeniyle vefat etmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Lectures on Education, 1845, (“Eğitim Üzerine Dersler”).

Yorum ekle...

Konu hakkında yorum ya da düşüncelerini paylaş...

Daha yeni Daha eski