Karl von Linde Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

Karl Von Linde (1842-1934), Alman mühendis ve sanayici olarak tanınır. Soğutucu yapımı ve gazların sıvılaştırılması konusundaki buluşlarıyla ün kazanmıştır.

1842 yılında Bavyera Eyaleti'nin Berndorf kentinde doğan Linde, mühendislik eğitimini 1861-1864 yılları arasında Zürih'teki Eidgenössische Polytechnikum'da almıştır. Daha sonra birkaç yıl boyunca Berlin yakınlarındaki çeşitli sanayi kuruluşlarında çalışmıştır. 1868 yılında Münih'teki Polytechnische Schule'de (bugünkü adıyla Technische Hochschule) asistan olarak göreve başlamıştır.



Linde, 1872 yılında kuramsal mühendislik profesörü olmuş ve Almanya'nın ilk mühendislik laboratuvarını kurarak araştırmalara başlamıştır. Bu süreçte geliştirdiği soğutucunun ticari üretimini gerçekleştirmek için 1879'da akademik görevinden ayrılmıştır. Wiesbaden'de bir fabrika kurarak 1200'e kadar soğutucu üreterek satmıştır.

1891 yılında emekli olan Linde, öğretim üyeliğine geri dönerek araştırmalarına devam etmiştir. Bu dönemde havanın sıvılaştırılması ve oksijen ile azotun ayrılması konusunda teknikler geliştirmiş ve sıvı oksijen ve azot üreten fabrikalar kurmuştur. 16 Kasım 1934 tarihinde Münih'te vefat etmiştir.

Linde, araştırmalarını ısı kuramı ve gazların soğutulması alanlarında yoğunlaştırmıştır. 1874 yılında metil eterle, 1876 yılında ise sıkıştırılmış amonyakla çalışan soğutucular geliştirmiştir. Bu aygıtlar sayesinde, daha önce bulunmuş ancak pratik kullanıma geçirilememiş soğutma makinelerinin teknik zorluklarını aşarak soğutucuların yaygın kullanımını sağlamıştır. Ayrıca, havanın sıvılaştırılması işleminde Joule-Thomson olayından yararlanmıştır.

Linde'nin yöntemi, bir gazı sıkıştırıp ardından aniden genleştirerek soğutma prensibine dayanmaktadır. Bu soğutulan gaz, ikinci bir gazın sıcaklığını düşürmek için kullanılmıştır. Daha sonra bu ikinci gaz da sıkıştırılarak ve genleştirilerek daha düşük sıcaklıklara ulaşılmıştır. Bu aşamalı soğutma tekniği, sonunda havayı sıvılaştırmak için kullanılmıştır.

Bu yöntemle, sıvı havanın bol miktarda üretilip sanayide kullanılması mümkün hale gelmiştir. Özellikle Linde'nin saf sıvı oksijen elde etme başarısı, ağır sanayinin birçok alanında yaygın bir şekilde kullanılmıştır.


Daha yeni Daha eski