Felipe Gonzalez Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

GONZALES, Felipe (1942)

İspanyol siyaset adamı. İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin genel sekreteri ve İspanya başbakanıdır.

Sevilla’da doğdu. Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra bir süre Belçika’daki Louvaıne Katolik Üniversitesi’ne devam etti. 1962’de İspanyol Sosyalist Gençliği adlı örgüte, 1964’te de İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’ne (Partido Socialista Obrero Espanöl-PSOE) üye oldu. 1966’da Sevilla’da işçilerin sorunlarını çözmek amacıyla bir hukuk bürosu kurdu. Aynı yıl Sevilla Üniversitesi’nde iş hukuku ve sendikacılık dersleri vermeye başladı.

1970’te PSOE’nin Yürütme Komitesi’ne seçilen Gonzales, 1974’te partinin genel sekreteri oldu. Aralık 1976’da PSOE’nin 1932’den sonraki ilk yasal kongresini topladı. Nisan 1978’de PSOE’nin Sosyalist Halk Partisi ile birleşmesinde etkin rol oynadı. PSOE’nin Mayıs 1979’da toplanan kongresinde, delegelerin çoğunluğunun, partinin daha geniş bir seçmen kitlesinin desteğini sağlamak için Mandst ilkelerden ödün vermesine karşı çıkmaları üzerine, genel sekreterlik görevinden istifa etti. Eylül 1979’da toplanan özel kongrede, bu grubun etkinliğini yok ederek yeniden genel sekreter oldu. Aynı yıl PSOE’nin parlamento grubunun başkanlığım üstlendi.

PSOE’nin Aralık 1982’de yapılan seçimleri kazanması üzerine başbakan olan Gonzales, iç politikada Franco diktatörlüğü döneminin etkilerini yok etmek amacıyla siyasi partiler arasında uzlaşmanın sağlanmasından, dış politikada ise bağlantısızlıktan yanadır. Haziran 1986 genel seçimlerinde de PSOE oyların büyük bölümünü alırken González de yeniden başbakan seçildi.

González, başbakanlığının ilk yıllarında İspanya’nın NATO üyeliğini askıya almakla birlikte, 1986’daki referandum öncesinde seçmenleri NATO üyeliğinin sürmesi yolunda oy kullanmaya çağırdı. İspanya’nın Avrupa Topluluğu’na girmesini (1 Ocak 1986) destekledi. Ülke içinde enflasyonun düşürülmesine ve İspanya’da bölgesel yönetimlere önemli yetkiler verilmesine yönelik pragmatik politikalar izledi. Ekonomide izlediği stratejini başlıca ilkesi, kaynakları İspanya’nın kara ve demir yolları ile öteki altyapı tesislerinin yenilenmesine ve büyüme hızının yükseltilmesine yöneltmek oldu.

1988’deki ülkeyi felç eden grevden sonra sendikalar ve PSOE’nin sol kanadı tarafında sağa yönelmekle suçlandı. Bunlara rağmen 1989 genel seçimlerini de kazanarak üçüncü başbakanlık dönemine başlayan González, Körfez Savaşı’nda ABD’yi destekledi. Barcelona‘da düzenlenen 1992 Yaz Olimpiyatları ile Sevilla’da organize edilen Dünya Fuarı İspanya’nın uluslararası alandaki modern ülke imajını pekiştirmesine rağmen, PSOE 1990’ların başından itibaren özellikle şehirlerde güç kaybetmeye başladı.

1993 seçimlerinde, siyasi kariyerinde dördüncü kez kazandığı zafer, PSOE’nin hükümet kurabilmek için Katalunya ve Bask Bölgesi’ndeki milliyetçi küçük partilerle yapılan antlaşmalayla gölgelendi.

1996 genel seçimleir öncesinde, PSOE’nin González’in liderliğinde seçimlere girmesi tartışıldı.Aynı dönemde Javier Solana’nın González’in yerine geçmesi yönündeki beklentiler boşa çıktı. Halk Partisi’nin yürüttüğü sert seçim kampanyası sonucunda PSOE seçimlerde ikinci oldu ve 14 yıllık iktidarını kaybetti. González de başbakanlığı Halk Partisi’nin lideri José María Aznar’a bıraktı.

Haziran 1997’de yapılan PSOE kongresinde partinin liderliğinden çekildi.

•    YAPITLAR
(başlıca): What is Socialism? 1976, (“Sosyalizm Nedir?); PSOE, 1977, (“İspanyol Sosyalist işçi Partisi”).

  • Un discurso ético (1982; Etik bir söylem)
  • El Socialismo (1997; Sosyalizm)
  • El futuro no es lo que era (2001)
  • Memorias del futuro (2003; Geleceğin Hatıraları)

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & vikipedi

Daha yeni Daha eski