George Green Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GREEN, George (1793-1841)

İngiliz matematik bilgini. Ülkesinde matematiksel fiziğin kurucusu olmakla ve kendi adıyla bilinen teoremle tanınır.

14    Temmuz 1793’te Nottinghamshire yakınlarındaki Sneinton’da doğdu, 31 Mart 1841’de aynı yerde öldü. Matematik bilgilerini üniversite dışında kendi çabasıyla edindi. 1828’de Essay on the Application of Mathematical Analysis to the Theory of Electricity and Magnetism (“Matematiksel Analizin Elektrik ve Manyetizma Kuramına Uygulanması Üzerine Deneme”) adlı makalesini yayımladı. Yayımladığı zaman yankı uyandırmayan ve ancak 1846’da William Thomson tarafından ikinci kez basıldığında bilim çevrelerinin ilgisini çekecek olan bu makaleyi, 1832 ve 1833’te yayımlanan ve akışkanların denge konumlarını, n boyutlu uzaydaki çekim kuvvetlerini ve elipsoid biçiminde bir katının titreşmesiyle uyarılan akışkanların hareketlerini inceleyen makaleler izledi. 40 yaşında Cambridge Üniversitesi’nde matematik öğrenimine başlayan ve öğrenimini bitirdikten iki yıl sonra Cambridge’deki Gonville and Caius College’da öğretim üyeliğine getirilen Green yaşamının son iki yılını bu görevde geçirdi.

Matematiksel bir elektrik ve manyetizma kuramı geliştirmeye yönelen ilk matematikçi olan Green, Fransız matematikçisi Poisson’un çalışmalarının genelleştirilmesini amaçlayan ilk makalesinde “potansiyel” terimini ilk kez kullanmış ve bugün kendi adıyla anılan ünlü teoremden yararlanmıştır. R saatin dönüş yönünün tersinde dolaşılan C eğrisiyle sınırlanan bir bölge olmak koşuluyla

green.png 33 58″ align=”left” />

eşitliğiyle anlatılabilen ve kendisinden önce Gauss ve Lagrange tarafından da kullanıldığı bilinen bu teore-
mi, elektrik ve manyetik alan potansiyelinin özelliklerinin incelenmesinde yaygın bir kullanım alanına kavuşturmuştur.

Green elektrik ve manyetizmanın yanı sıra akışkanlar dinamiğine ilişkin çalışmalarıyla da matematiksel fiziğe öncülük eden bilim adamlarından biri olmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski