Hermann Göring Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GÖRING, Hermann (1893-1946)

Alman asker ve siyaset adamı. Hitler’in en önemli destekçisi olmuştur.

12 Ocak 1893’te Bavyera’da Rosenheim’da doğdu, 15 Ekim 1946’da Nürnberg’de öldü. Babası Almanya’nın Haiti başkonsolosuydu. Göring, askeri eğitim gördükten sonra 1912’de orduda görev aldı. I.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla hava kuvvetlerine geçti ve 1915’te pilot oldu. Savaş süresince gösterdiği başarı nedeniyle Alman ordusunun en büyük ödülü de dahil, sayısız ödül aldı. 1918’de hava filosu komutam Richthofen’in ölümüyle onun yerine getirildi. Alman ordusunun savaştan yenik çıkması ve ordunun halk arasında artan hoşnutsuzluklara neden olması üzerine ordudan ayrıldı. Danimarka’ya giderek özel pilotluk yapmaya başladı.

1922’de Almanya’ya dönen Göring bir süre Münih Üniversitesi’nde iktisat derslerini izledi. Aynı yıl Adolf Hitler’le karşılaştı ve Nasyonal Sosyalist Parti’ye girdi. Kısa bir süre sonra partinin “Fırtına Bölüğü” (Sturmabteilung- S A) adlı, sosyalistlerin toplantılarını basmakla ve olay çıkarmakla yükümlü faşist milis örgütünün başına getirildi. Hitler’in, Kasım 1923’te Münih’çe bir birahanede Nasyonal Sosyalist devrimin başladığını ilan etmesini izleyen başarısız Berlin yürüyüşüne katıldı. Bu yürüyüş sırasında yaralandı ve ağrılarını dindirmek için uyuşturucu kullanmaya başladı. Hakkında tutuklama emri çıkınca karısıyla birlikte Avusturya’ya kaçtı. 1925-1926 yıllarında uyuşturucu alışkanlığı nedeniyle İsveç’te iki kez tedavi gördü.

Göring 1927’de çıkan bir afla Almanya’ya döndü ve 1928’de Nasyonal Sosyalist Parti milletvekili olarak Reichstag’a (Almanya Meclisi) girdi. Temmuz 1932’de partisinin 230 milletvekili çıkarmasının ardından meclis başkanı oldu. Devlet Başkanı Hinden-burg’la yakın ilişkiye girerek Hitler’in başbakanlığa atanmasında etkili oldu. Hitler başkanlığında kurulan hükümette bakan olarak yer aldı. Aynı zamanda Prusya içişleri bakanlığına da getirilen Göring, Prusya’daki polis gücünü SA’ların da yardımıyla denetim altına aldı. Nazi Gizli Polis Örgütü’nü (Gestapo) oluşturdu. Siyasi muhalifler ve Yahudiler için toplama kamplarının kurulmasında önemli rol oynadı. Şubat 1933’teki “Reichstag Yangını”ndan sonra, komünistleri darbe girişimiyle suçlayarak tüm komünist ve bazı sosyal demokrat milletvekillerinin tutuklanmasına neden oldu. Böylelikle faşist diktatörlük için gerekli koşulları yaratan yasa meclisten geçerken ortaya çıkabilecek muhalefet bastırılmış oldu.

1936’da Hitler tarafından, silahlanmanın hızlandırılmasını amaçlayan dört yıllık iktisadi planın gerçekleşmesini sağlamakla görevlendirildi. “Yağ değil silah” sloganı, nazi iktidarı iktisat politikasının temelini oluşturdu.
Göring II.Dünya Savaşı’mn başlamasıyla hava kuvvetleri komutanı olarak Hitler’in yayılma siyasetinin en büyük destekçisi oldu. 1939’da Hitler tarafından kendine halef ilan edildi. Aynı yıl Polonya’daki ve batı cephesindeki ilk başarıların ardından “imparatorluk mareşali” unvanını aldı.

1941 ’de Ingiltere’nin liman ve kentlerine yönelik bombalı saldırıların etkili olmaması ve Müttefiklerim 1942-1943 yıllarında Almanya’ya karşı giriştikleri ortak hava saldırıları gözden düşmesine neden oldu. Ancak adının Nazi rejimi ile bütünleşmiş olması savaşın son günlerine değin görevden alınmasını engelledi. Nisan 1945’te Bavyera’ya kaçtı. Berlin’de kalmakta ısrar eden Hitler’in eylem özgürlüğünü yitirdiğini öne sürerek haleflik hakkını kullanmayı önerdi. Bunun üzerine ihanetle suçlanarak tüm görevleri elinden alındı, partiden uzaklaştırıldı. Hitler’in intiharından sonra tutuklanan Göring, tam yetkili olarak Nazi ideolojisini savundu, ancak yapılan kıyımların Himmler’in gizli işleri olduğunu ileri sürdü. Nürnberg’te Uluslararası Askeri Mahkeme tarafından savaş suçlusu olarak yargılandı ve ölüme mahkûm edildi. İdamın gerçekleşmesinden kısa bir süre önce zehir içerek intihar etti.

•    KAYNAKLAR
: C.H.Bewley, Hermann Göring and the Third Reich, 1962; R.Manvell ve H.Fraenkel, Hermann Göring, 1962; H.W. Blood-Ryan, Göring:The Iron Man of Germany, 1938; K.Singer, Goering:Germany’s Most Dangerous Man, 1940.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski