Joseph Henry Gilbert Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GILBERT, Joseph Henry (1817-1901)

İngiliz, kimyacı. Tarımın bir bilim dalı olarak ele alınmasına öncülük etmiştir.

1 Ağustos 1817’de Hull’de doğdu, 23 Aralık 1901’de Hertfordshire’da öldü. Glasgow ve Londra üniversitelerinde kimya öğrenimi gördü. Kısa bir süre Almanya’da Gissen Üniversitesi’nde kimyacı J.von Liebig ile birlikte çalıştı. 1884-1890 arasında Oxford Universitesi’nde tarım ekonomisi profesörü olarak görev yaptı.

Gilbert 1843’te yapay gübreler üzerinde çalışmalar yapan İngiliz tarım uzmanı J.B.Lawes’in (1814-1899) yardımcısı oldu. Lawes aynı yıl Londra yakınında Rothamsted’de, dünyanın ilk tarım deneme istasyonunu kurdu. Gilbert ve Lawes burada elli yılı aşkın bir süre birlikte tarım konusunda bilimsel deneyler yaptılar. Değişik gübrelerin tahıllar üzerindeki etkileri, çeşitli hayvan yemleri ve hayvan yağının oluşumu üzerinde çalıştılar. Liebig’in, yapay gübrenin bileşiminde mineral tuzlara ağırlık verilmesi ve nitratlarla, organik gübrelerin önemsenmemesi yolundaki görüşlerine karşı çıktılar.

Gilbert ve Lawes’in Rothamsted Tarım Deneme İstasyonu’ndaki çalışmaları, tarımın bir bilim dalı olarak ele alınmasına öncülük etmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Agricultural Investigations at Rothamsted (Lawes ile), 1905, (“Rothamsted’de Tarımsal Araştırmalar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski