Juan Jose Arevalo Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

AREVALO, Juan Jose (1904 – 8 Ekim 1990)

Guatemalalı devlet adamı. Cumhurbaşkanlığı sırasında tarım reformu ve yeni bir çalışma yasası için uğraşmıştır.

10    Eylül 1904’te Taxisco’da doğdu. Babası çiftçi, annesi öğretmendi. Ortaöğrenimini Guatemala City’ de tamamladıktan sonra Arjantin La Plata Universitesi’ne gitti. 1934’te doktora aldı. Guatemala Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevler aldı. Avrupa ve Arjantin’de bulundu ve çeşitli üniversitelerde ders verdi. Pedagoji üzerine kitaplar yazdı.

Cumhurbaşkanı Jorge Ubico’nun, 1944’te bir darbeyle devrilmesinden sonra yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı oldu, kendisini “ruhen” sosyalist olarak niteleyen Arevalo, altı yıllık görev süresi boyunca tarım reformu ve yeni bir çalışma yasası için uğraştı. Cumhurbaşkanlığı sırasında, özellikle sendikalarda, komünist ve sosyalist hareketler güç kazandı. Ancak Arevalo, resmi bir komünist partisinin kurulmasına izin vermedi.

Arevalo’nun Cumhurbaşkanlığı süresince varolan demokratik ve çoğulcu yapı solun güçlenmesi için ortam hazırladı; bunun bir sonucu olarak 1950’deki seçimlerde Arevalo’dan daha radikal bir sosyalist olan Arbenz Guzman iktidara geldi. Guzman’m izlediği politika, ABD yönetimince desteklenen bir darbeye yol açtı. Honduras’ta üslenen yönetime karşı güçler 1954’te Guzman’ı devirince, o sırada elçi olan Arevalo sürgüne gitmek zorunda kaldı. 1963’te yapılacağı ilan edilen seçimlerde adaylığını koymaya karar vererek gizlice Guatemala’ya gitti; ancak yeni bir darbe olunca tekrar yurt dışına kaçtı. 1969’da sürgündeyken Şili elçiliğine atandı.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski