Martin Frobisher Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

FROBISHER, Martin (1535-1594)

İngiliz, denizci ve kâşif. Kuzeybatı yolunu izleyerek Asya’ya ulaşmaya çalışan ilk Avrupalı kâşiftir.

1535 dolayında Yorkshire’da doğdu, 22 Kasım 1594’te Plymouth’ta öldü. Eğitim görmek üzere Londra’ya bir akrabasının yanına gönderildiyse de okumaya eğilimi olmadığı için öğrenimini yarıda bıraktı. Gine’ye iki deniz yolculuğu yapan Frobisher, bir süre de korsanlık yaptı.

1570’lerde Ingilizler Asya’ya kuzeydoğudan bir geçiş yolu bulma umudunu yitirmişler, kuzeybatıdan bir geçiş yolu aramaya başlamışlardı. Frobisher, arkadaşı Michael Lok’un maddi katkılarıyla 1576’da 3 gemi ile Büyük Okyanus’a kuzeybatıdan bir geçiş yolu bulmak üzere yola çıktı. Gröndland’ın güneyini dolaşarak Labrador’a ve Baffin Adası’na vardı. Bu adayı daha sonra kendi adını alacak koya (Frobisher Koyu) kadar taradı. 1578’de yeni bir kuzeybatı yolculuğuna çıkan Frobisher bu kez Hudson Boğazı’nı keşfetti.

Frobisher 1585’te Sir Francis Drake’nin Büyük ve Küçük Antiller üzerine düzenlediği sefere koramiral olarak katıldı. 1588’de ünlü İspanyol donanmasının yenilgiye uğratılmasında önemli bir rol oynadı ve bunun üzerine şövalyelik unvanı aldı. 1594’te Fransa’ nın batı sahilinde İspanyol güçlerine karşı savaşırken çok ağır yaralanan Frobisher götürüldüğü Plymouth’ da öldü.

•    KAYNAKLAR: G. Best, The Three Voyages of Martin Frobisher in Search of a Passage to Cathay and India (der. V. Stefansson), 2 cilt, 1938; W.McFee, Life of Sir Martin Frobisher, 1928.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski