Robert Hutchings Goddard Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GODDARD, Robert Hutchings (1882-1945)

ABD’li fizikçi ve roket mühendisi. İlk sıvı yakıtlı roketin tasarımcısı ve yapımcısı olarak, çağdaş roket teknolojisinin öncülerinden sayılır.

5 Ekim 1882’de Massachusetts Eyaleti’nin Worcester kentinde doğdu, 10 Ağustos 1945’te Maryland’ ın Baltimore kentinde öldü. Çocukluğunda akciğer tüberkülozu geçirdiğinden öğrenimine uzun zaman ara vermek zorunda kalan Goddard, 1908’de Worcester Politeknik Enstitüsü’nden fizik lisansı aldı. Elektromanyetik dalgalar ve radyo aygıtları konusundaki çalışmalarıyla, Clark Üniversitesi’nden 1910’da lisansüstü, 1911’de doktora derecesini aldı. 1912-1913 arasında Princeton Üniversitesi’ne bağlı Palmer Fiziksel Araştırma Merkezi’nde çalıştı. 1913’te öğretim üyeliğine getirildiği Clark Üniversitesi’nde 1919’da fizik profesörlüğüne yükseltildi ve bu görevini otuz yıl kadar sürdürdü.

Goddard, SSCB’li Tsiolkovski ve Alman Oberth ile birlikte, çağdaş roket teknolojisinin doğuşunu ve uzay uçuşlarının başlangıcını hazırlayan öncülerden biridir. Clark Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarında, çocukluk düşü olan uzay yolculuklarının gerçekleştirilebilmesi için, yeterli hıza ve yükseltiye ulaşabilecek roketlerin yapılabilirliğini araştırmaya başladı. Çeşitli yakıtların birim ağırlık başına itme gücü ile enerji arasındaki oranı araştırarak, sıvı yakıtların kuramsal olarak yeterli itme gücünü sağlayacağına inanan Goddard, 1914’te ilk sıvı yakıtlı ve tepkili roket motorunun patentini aldı.

1919’da “A Method of Reaching Extreme Alti-tudes” (“Aşırı Yükseltilere Ulaşmak İçin Bir Yöntem”) başlıklı makalesinde, stratosfer düzeyindeki uçuşların çok katlı ve sıvı yakıtlı tepkili roketlerle gerçekleştirilebileceğini öne sürerek büyük bir ilginin odağı olan Goddard’ın ilk sıvı yakıtlı (sıvı oksijen ve benzin) roketi, 16 Mart 1926’da Massachusetts’teki Auburn kenti yakınlarından havalandı ve 30 m’lik bir yükseltiye ulaşarak 2,5 saniyede yalnızca 60 m kadar yol alabildi. Önce Lindbergh’in, ardından çeşitli vakıfların ve araştırma enstitülerinin parasal desteğiyle sıvı yakıtlı roket uçuşları üzerinde denemelerini sürdüren Goddard, 1930’da New Mexico’nun Roswell kentinde küçük bir laboratuvar kurdu. II.Dünya Savaşı sırasında laboratuvarını Maryland’daki Annapolis kentine taşıdı ve beş yıl sonra, ses hızına yakın sıvı yakıtlı bir roketi 2500 m yükseltiye değin ulaştı. Amerikan hükümeti, Goddard’ın ölümünden sonra yaklaşık 200 kadar buluşunun patent hakkını varislerine bir milyon dolar ödeyerek satın alırken, NASA (National Aeronautics and Space Administration/ Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 1962’de Maryland’ daki Greenbelt kentinde yeni kurulan fizik laboratuvarlarına Goddard’ın adını verdi.

Uzay araçlarının roket tasarımları ve öncü denemeleriyle fırlatılmasında kullanılan çağdaş roketlerin atası olan uzay yolculuklarının gerçekleşmesine katkıda bulunan Goddard, ayrıca uçuş kontrol donanımlarının ve roket motorlarına ilişkin birçok yeniliğin de tasarlayıcısıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Papers of R.H.Goddard, (ö.s.), E.C.Goddard ve C.E.Penry (der.), 3 ciit, 1970, (“R.H.Goddard’ın Makaleleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski