Cemil Sait Barlas Kimdir, Kısaca Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

BARLAS, Cemil Sait (1905-1964)

Türk gazeteci ve siyaset adamı. Pazar Postası ve Son Havadis gazetelerini yayımlamıştır.

İstanbul’da doğdu. Adapazarı yakınlarında bir trafik kazasında öldü. Temyiz Mahkemesi Başkanı Mehmet Sait Barlas’ın oğludur. 1929’da İstanbul Darülfünunu Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1932’de Almanya’nın Heidelberg Üniversitesi’nde, Türkiye’ de hisse senetleri konusunda doktora yaptı. Türkiye’ ye dönerek yargıçlık, adalet müfettişliği ve Etibank’ ta hukuk danışmanlığı görevlerinde bulundu.

1943’te siyasete atılarak, Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep milletvekili olarak meclise girdi. Bu sıralarda sola karşı bir tutum izleyen Barlas, 1946’da Marko Paşa gazetesinde çıkan bir yazı üzerine Sabahattin Ali’yi mahkemeye vererek dört ay hüküm giymesine neden olmuştu.

1948-1950 yılları arasında sırasıyla ticaret, ekonomi ve ticaret ve devlet bakanlığı yaptı. 1951’de basın hayatına atılarak Ankara’da haftalık Pazar Postası gazetesini çıkarmaya başladı. Bir yıl sonra gazetenin yayımına ara verdi. 1953’te yine Ankara’da Son Havadis gazetesini yayımlamaya başladı. 1956’da Pazar Postası’nı yeniden çıkardı. Son Havadis’i. 1958’de, Pazar Postası’ın da 1959’da kapatarak yayım hayatından çekildi.

1960 sonrası, Milli Reasürans T.A.Ş. genel müdürü oldu ve ölene değin bu görevi sürdürdü.

•    YAPITLAR: Sosyalistlik Yolları ve Türkiye Gerçekleri, 1962.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski