Kerim Erim Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Kerim Erim (31 Ocak 1894, İstanbul - 28 Aralık 1952), Türk matematikçi, akademisyen ve hukukçu. Türkiye'deki yüksek matematik eğitiminin gelişimine ve çağdaş matematiğin yerleşmesine katkıda bulunmuş önemli bir şahsiyettir. İlk doktoralı Türk matematikçi olmasıyla da dikkat çeker.

Erim, eğitim hayatına İstanbul'da başlamış ve Yüksek Mühendis Mektebi'nde matematik eğitimi almıştır. Daha sonra Almanya'ya giderek Berlin Üniversitesi'nde matematik eğitimine devam etmiş ve 1919'da Erlangen Üniversitesi'nde cebir alanında doktorasını tamamlamıştır.

Türkiye'ye döndükten sonra, Yüksek Mühendis Mektebi'nde matematik, analitik geometri, mekanik ve kozmografya dersleri vermiş ve 1929 yılında doçentlik unvanını almıştır. Akademik kariyeri boyunca İstanbul Üniversitesi'nde çeşitli görevlerde bulunmuş ve Fen Fakültesi dekanlığı dahil olmak üzere önemli pozisyonlarda yer almıştır. Ayrıca, Türkiye'de bir matematik doktorası yöneten ilk bilim insanı olmuştur.


Erim, Türkiye'de matematik alanında bir ekol oluşturulmasına öncülük etmiş ve mekanik dalının matematik temellere dayandırılması konusunda öncü bir rol oynamıştır. Diferansiyel geometri, fonksiyonlar teorisi, elastisite ve plastisite gibi konularda birçok öğrenci yetiştirmiştir.

Yaptığı çalışmalarla ülkemizde mekanik dalının matematik temellere dayanması konusunda öncülük etmiştir. Kerim Erim’in bir çok eserinin yanısıra entegral ve diferansiyel hesap ile mekanik konularında çeşitli makaleleri vardır.

Ayrıca, Kerim Erim, dünyada mekanikle ilgili bilim adamlarını bir araya getirmek amacıyla 1952'de İstanbul'da gerçekleşen Uluslararası 8. Teorik ve Pratik Mekanik Kongresi'nin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ne var ki, kongre öncesinde geçirdiği hastalık nedeniyle kapanış konuşmasını yapmak dışında etkinliklere katılamamıştır.

28 Aralık 1952'de hayatını kaybeden Kerim Erim, Edirnekapı Şehitliği'nde defnedilmiştir. Evli olan Erim'in, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay'ın dedesi olduğu bilinmektedir.

Eserleri Başlıca

  • Mihanik (1926)
  • Nazarî Hesap (1931)
  • Hendese-i Tahlîliye (ders notları) (1932-35)
  • Riyâziyenin Temelleri, Üniversite Konferansları (1936-1937)
  • Sümer Riyaziyesinin Esas ve Mahiyetine Ait Rapor (1937)
  • Dış Alem Meselesi (Matematik Bakımından) (1940)
  • Tanzimat ve Müspet İlimler: Riyaziye (1940)
  • Matematik ve Realite, Üniversite Konferansları (1941-1942)
  • Analiz Dersleri: Diferansiyel ve İntegral Hesap (1940)[

Yorum ekle...

Konu hakkında yorum ya da düşüncelerini paylaş...

Daha yeni Daha eski