BELİĞ MEHMED EMİN ( ? – 1760)
Osmanlı divan şairi. Şiirlerinde özgün yöresel izlenimlere yer vermiştir.
Yaşamına ilişkin bilgiler ancak şiirlerinden çıkarılabilen Beliğ, Mora Yenişehiri’nde doğdu. Gençliğinde İstanbul’a geldi. 1715’te değeri anlaşılamadığı kanısıyla geri döndü. Akovalızade Hatem Efendi’den ders aldı. Öğrenimini bitirdikten sonra Klavrata kasabasına kadı atandı. Şiirlerinde yirmi dört yıl kadılık ettiği bu kasabanın havasının kötülüğünü, halkının fakirliğini hatta bir süre maaş bile alamadığını dile getirir. Görevinden alındıktan sonra Yenişehir’e döndü. Eskizağra ve Yenizağra kadılıklarında bulundu. Eskizağra’da öldü.
Divan’ı Farsça birkaç gazel dışında Türkçe şiirlerinden oluşur. Yaşamdan ve toplumdan aldığı izlenimlerle Kefşgemâme, Hamamnâme, Berbernâ-me, Hayyatnâme ve Sakinâme adını verdiği manzumelerini terci-i bend ve müseddes şeklinde yazmıştır. Bunlar gözlemlere dayanan özgün yöresel örneklerdir. Gazellerinde İstanbul’un bazı semtleri ile yaşadığı diğer yerlerin güzelliklerini de anlatmıştır.
Beliğ, Tanzimat şairlerinden Namık Kemal, Muallim Naci ve Şinasi’nin ilgisini çekmiş, bu yazarlar Beliğ’in şiirlerinin değerine ve getirdiği yeniliğe değinmişlerdir.
• YAPITLAR: (başlıca): Divan, (ö.s.), 1842.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi