BEŞER, Nuri (1919 – 9 Eylül 2013)
Türk sendikacı. Grev hakkını uzun yıllar savunmuş, Türk-İş Genel Başkanlığı yapmıştır.
Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. Bir süre Sanat Okulu’nda okuduktan sonra askeri fabrikalarda ve Denizyollarında çalıştı. 1951’de İstanbul’da kurulmuş olan İstanbul Liman, Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikası’na üye oldu. Bu tarihten sonra aktif sendikacılık yaşamına atıldı. 1953’te DP milletvekillerinin sendika liderleri ile İstanbul’da yaptıkları toplantıya katıldı. Bu toplantıda tüm sendikacılarla birlikte işçilere grev hakkı, sosyal haklar ve yıllık ücretli izin hakkı verilmesini ve asgari ücret yasasının derhal çıkarılmasını istedi.
1954’te DP’den milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. Liman, Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikası’nm genel sekreteri iken kurulan Deniz-İş Federasyonu’nun yürütme Kuruluna seçildi. Yine 1954’te İstanbul İşçi Sendikaları Birliği’nin başkan vekili oldu. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Türk-İş Genel Başkanı Naci Kurt milletvekili seçilince onun yerine genel başkan oldu.
Beşer genel başkanlık yaptığı dönem boyunca özellikle grev hakkının verilmesini savunurken, üyesi olduğu siyasal partinin bu konudaki görüşlerine aykırı davranmaktan çekinmedi. 1959 Mayısı’nda Türk-İş İkinci Temsilciler Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada siyasal iktidarın grev hakkını hâlâ tanımayışını sert bir dille kınadı.
27 Mayıs 1960’tan sonra geçmişte DP’li olduğu, bu nedenle öğrenci eylemleri sırasında dönemin başbakanına Türk-İş Genel Başkanı olarak “işçiler sizinle beraberdir” diye telgraf çektiği gerekçesiyle Türk-İş Onur Kurulu’na verildi. Olağanüstü Genel Kurul’da yapılan uzun tartışmalardan sonra başkanlıktan düşürüldü. Daha sonra AP’ye girdi ve Zonguldak’tan milletvekili seçildi. Ancak bir süre sonra yapmış olduğu bir konuşmada suç bulunarak dokunulmazlığı kaldırıldı. Bu olaydan sonra sendikacılığı bıraktı.
Nuri Beşer grev hakkının olmadığı dönemde bu hakkı savunmuş ve Türk-İş’in güçlenmesinde etkili olmuştur.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi