Stanley Baldwin Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BALDWIN, Stanley (1867-1947)

İngiliz siyaset adamı. 1926 genel grevinin bastırılmasında etkili olmuştur.

3    Ağustos 1867’de Bewdley, Worcestershire’da doğdu. Babası Alfred Baldwin büyük bir işadamı ve Muhafazakâr Parti milletvekili idi. Baldwin, Cam-bridge Üniversitesi’ne bağlı Harrow ve Trinity kolejlerinde okudu ve mezun olduktan sonra babasının ölümüne değin ailesinin demir çelik fabrikasında yönetici olarak çalıştı.

1908’de Muhafazakâr Parti’den Worcestershire milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1916’da kurulan Lloyd George Hükümeti’nin Maliye Bakanı Andrew Bonar Law’un özel sekreteri oldu. 1917-1921 arasında hazine mali sekreterliği yaptı ve 1922’de Ticaret kurulu başkanı olarak Bakanlar Kurulu’na girdi. 1922’de Lloyd George’un koalisyon hükümetinin düşürülmesinde etkili oldu ve 1923’te Amerikan savaş borçlan görüşmelerini yönetti. 1923’te başbakan oldu, ancak aynı yıl yapılan seçimlerde İşçi Partisi iktidara geldi. 1924’te yenilenen seçimler, Stanley Baldwin’in tekrar başbakan olmasına yol açtı.

1926 genel grevinde Baldwin başkanlığındaki Muhafazakâr hükümet grevcilerle hiçbir anlaşmaya yanaşmayarak ve gönüllü grev kırıcı birlikleri örgütleyerek grevin başarısızlığa uğramasında etkili oldu. 1927’de işçi sendikalarının gücünü ve yetkisini sınırlayan İş Anlaşmazlıkları Yasası’m çıkardı.

1929 seçimlerinde Baldwin’in “Her Şeyden Önce Güvenlik” sloganı etkili olmadı ve İşçi Partisi, Ram-say McDonald önderliğinde yeniden iktidara geldi. Ancak iki yıl sonra, derinleşen iktisadi bunalımın bir sonucu olarak Milli Koalisyon hükümeti kurulunca, Baldwin, McDonald’ın başkanlığındaki hükümette Devlet Danışma Kurulu başkanı olarak görev aldı.

Stanley Baldwin, 7 Temmuz 1935 – 28 Mayıs 1937 tarihleri arasında üçüncü kez başbakan oldu. Bu dönemde İngiliz kamuoyunda, yaklaşan II. Dünya Savaşı’na karşı gerekli önlemleri almamakla ve İtalya’ nın Habeşistan’ı işgaline kayıtsız kalmakla suçlandı.

1937’de siyasetten çekilen Baldwin’in yerine Neville Chamberlain geçti. Baldwin, 14 Aralık 1947’de Astley’de öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski