BEN ZVİ, İsaak (1884-1963)
İsrailli devlet adamı. Filistin’de bir İsrail devleti kurulması için çalışmış, 1952-1963 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.
1884’te Rusya’da Poltava’da doğdu, 1963’te Kudüs’te öldü. Kiev’de öğrenim gördükten sonra eğitimini İstanbul Darülfünunu’nda tamamladı. 1907’de Filistin’e yerleşti. Filistin topraklarında bağımsız bir Yahudi devleti kurulması için yürütülen mücadeleye katıldı. Yahudi İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Histardut) yöneticileri arasına girdi. Histardut içinde örgütlenme 1930’da Yahudi İşçi Partisi’nin (Mapai) kurulmasına yol açtı. Ben Zvi, Ben Gurion’un başkanlığını yaptığı bu partide aktif görevler aldı.
1937’de İngiltere’nin Filistin’de bir Yahudi devleti kurulmasına yardım edeceğini açıklaması üzerine Ben Gurion ile birlikte Yahudi Lejyonu’nu kurdu ve Filistin topraklarının savunulmasında İngilizler’e yardımcı olmayı amaçladı.
Birleşmiş Milletler’in 1947’de Filistin topraklarında bir Arap ve bir Yahudi devleti kurulması doğrultusundaki kararından sonra 14 Mayıs 1948’de bağımsız İsrail devletinin kurulduğu ilan edildi ve geçici bir hükümet kuruldu. 1949’da yapılan seçimlerden sonra yeni oluşturulan mecliste (Knesset) İşçi Partisi çoğunluğu elde etti. Ben Zvi meclise seçildi. Dünya Siyonist Örgütü başkanı Haim Weizmann devlet başkanı, Ben Gurion da başbakan oldu. Ben Zvi 8 Aralık 1952’de Weizmann’ın yerine devlet başkanı seçildi. 1957 ve 1962’de yapılan seçimlerde de ikinci ve üçüncü kez devlet başkanı oldu.
Ben Zvi’nin devlet başkanlığı yaptığı dönemin büyük bölümünde Ben Gurion başbakan ve savunma bakanı olarak çalıştı. İsrail bu dönemde Araplar’a karşı saldırgan bir politika izledi. Ben Zvi, devlet başkanlığı sırasında Kuzeyli Yahudiler (Aşkenazin) ve Güneyli Yahudiler’i (Şefardim) birleştirmek için çaba gösterdi.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi