Ferit Melen Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Ferit Melen (1906-1988)

Türk bürokrat ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 14. Başbakanı. 1906 yılında Van'da doğdu ve 3 Eylül 1988'de Ankara'da vefat etti. 


Eğitimine Bursa Lisesi'nde başlayan Melen, ardından 1928 yılında Mülkiye S Mektebi'nden mezun oldu (1931). Devlet hizmetine Bursa'da başladı ve kısa bir süre Gemlik kaymakam vekilliği yaptıktan sonra Maliye Bakanlığı'na geçerek müfettiş muavini oldu (1932). Maliye Bakanlığı tarafından staj için Paris'e gönderilmesi, kariyerinde hızla yükselmesine olanak sağladı. Dönüşünde Vasıtalı Vergiler (1944) ve Gelirler Genel Müdürlüğü (1946) gibi önemli görevlere atandı.

Siyasi kariyerine 1950 yılında C.H.P.'den Van milletvekili seçilerek adım atan Melen, 1954 seçimlerini kaybetti. Ancak 1957'de tekrar Van'dan milletvekili seçilerek Meclis'e döndü. Bu dönem milletvekilliği, 27 Mayıs darbesiyle sona erdi. 1960'ta Kurucu Meclis üyeliği ile yeni Anayasa'nın hazırlanmasında aktif rol aldı.

Siyasi yaşamında başarılar ve başarısızlıklar yaşayan Melen, 1962'de İnönü'nün kurduğu Koalisyon Hükümeti'nde Maliye Bakanlığı'na getirildi. Aynı dönemde C.H.P. adayı olarak Senato yenileme seçimlerine katılarak Parlamento'ya girdi. 1965 yılında Maliye Bakanlığı görevi sona erdiğinde, C.H.P.'de ortanın solu politikası tartışılmaya başlanmıştı. Melen, bu politikaya pek yatkınlık göstermese de, parti içi birliği sağlamak adına açıkça karşı çıkmadı.

Ancak, parti içinde ortanın solu politikasına karşı olan bir grupla birlikte C.H.P.'den ayrılarak Güven Partisi'ni kurdu. Yeni partide genel başkan yardımcılığı görevine getirilen Melen, siyasi hayatında yeni bir döneme adım attı. 12 Mart Muhtırası sonrasında kurulan Nihat Erim Hükümeti'nde Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı. Erim'in istifası üzerine ikinci Erim Hükümeti kurulunca da görevine devam etti.

1972 yılında Erim'in istifası üzerine Melen, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi ve Başbakan olarak atandı. Başbakanlık döneminde toprak reformu gibi önemli konularda çalışmalar yaptı.

Melen'in siyasi yaşamı boyunca önemli izler bıraktığı gibi, İstanbul milletvekili Mithat Melen'in babası olarak da anıldı. Ayrıca, Van'da bulunan Havalimanı'nın ismi onun anısını taşımaktadır.

Daha yeni Daha eski