Alberto Burri Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

BURRI, Alberto (1915 –  13 Şubat 1995 Nice, Fransa)

İtalyan, ressam. II. Dünya Savaşı sırasındaki izlenimlerini soyut ve çarpıcı bir resim diliyle yansıtmıştır.

Perugia’da doğdu. II. Dünya Savaşı’ndan önce tıp öğrenimi gördü. Savaşa doktor olarak katıldı. Esir düşerek Texas’a götürüldü. Burada da sahra doktoru olarak çalıştı. Kanlı şiddet olaylarının sarsıcı etkisinden kurtulmak için resim yapmaya başladı. Duyduğu endişelerin görsel ve düşünsel anlatımının arayışı içindeydi. İtalya’ya döndükten sonra doktorluğu bırakarak kendini tümüyle resme verdi. 1952’de katıldığı Venedik Bineali’nde birincilik ödülünü kazandı. Aynı yıl açtığı ilk kişisel sergi de büyük bir başarı sağladı.

Burri yapıtlarında eski çuvallar, çeşitli kumaş ve tahta parçaları, plakalar gibi işe yaramaz hale gelmiş, atılmış malzemeleri kullanır. Bunları, kalınca sürülmüş siyah ya da kırmızı boya tabakaları içinde düzenler.

Çeşitli kıvrıntılar ve eklentiler içindeki kumaş parçalarıyla oluşturduğu dokusal yüzeylerde yakarak açtığı delikler, vücutta açılan yaraların; çarpuk çurpuk, patlamış dikişler ise bu yaralara uygulanan cerrahi işlemin karşılığı gibidir. 1952’den bu yana daha çok plastik maddeler kullanmıştır. Yapıştırma tekniğiyle oluşturduğu bu kolaj (yapıştırma) resimler, benzer çalışmaları olan Schwitters ve öteki Dadacılar’ m yapıtlarını çağrıştırır. Ancak Burri’ninkiler, Da-dacılar’ın biçimselliğini aşan bir duygu uyandırır. Savaşı izleyen yıllardaki endişe, boşluk, anlamsızlık gibi yaygın duygular, Burri’nin resimlerinde görsel bir anlatım kazanmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski