Aydın Gün Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Aydın GÜN, tenor, opera rejisörü ve müdürü (Alasonya, Yunanistan 1917 – Berlin 30 Kasım 2007).

Ankara Devlet Konservatuvarı Opera bölümünü bitirdi (1942). Tatbikat Sahnesi’nde Majdame Butterfly operasıyle ilk olarak sahneye çıkan sanatçı, Fidelio, Figaro’nun düğünü, Boheme, Yarasa, Yunus Emre v.d. opera temsillerinde rol aldı. 1952’de rejisörlüğe başlayarak Konsolos’u sahneye koyan Gün, 1960’ta İstanbul Şehir Operasını kurdu: 1965’te Ankara Devlet Operası genel müdürü oldu. Paris’te Giacomo Puccini’nin “La Fanciulla del West” operasını(1966),  Nantes kentinde Giuseppe Verdi’nin “Aida” operasını sahneledi(1972).

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kurucuları arasında yer aldı(1973), Uluslararası İstanbul Festivali’nin Genel Müdürü olarak(1974–1993) İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. Yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı, İstanbul Bienali’nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri’ni o başlattı.

Avrupa Konseyi Kültür Ödülünün yanı sıra 1988 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırıldı.

İKSV’deki görevinin ardından CRR’nin Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenen Gün, 1990’larda Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nde Kültür-Sanat Danışmanı olarak çalıştı, Yapı Kredi Sanat Festivali ve bankanın özel etkinlikleri çerçevesinde 1994-1997 döneminde gerçekleştirilen ikiyüzü aşkın başarılı uluslararası ve ulusal sahne performansının organizasyonunda çok etkin bir rol üstlendi. Aynı dönemde, Yapı Kredi’nin yayınladığı “Büyük Besteler Büyük Ustalar” CD’leri başta olmak üzere çeşitli müzik projelerinde değerli müzisyen Bekir Sıtkı Sezgin‘le eşgüdüm içinde çalışan Aydın Gün, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından gerçekleştirilen uluslararası resim sergilerinin projelendirilmesi sürecinde de değerli katkılar koymuştur.

İlki 1995 yılında gerçekleştirilen, Yapı Kredi’ye kültür-sanat organizasyonları alanında IPRA’dan altın madalya kazandıran ve bankanın 2000 yılında son verdiği Yapı Kredi Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın fikir babası ve kurucusu olan Gün, 1990’ların sonunda, eşi Azra Gün ve oğlu, ressam Mehmet Gün’le Berlin’e yerleşti.

Aydın Gün, sahne sanatları ve resim başta olmak üzere kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını Berlin’de sürdürmekteyken, 90 yaşında vefat  etti.

Daha yeni Daha eski