Claude Lorrain Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLAUDE LORRAIN (1600-1682)

Fransız, ressam. Fransız resminde romantik manzara geleneğinin kurucusudur.

Lorraine bölgesinde Campagne’de doğdu, 23 Kasım 1682’de Roma’da öldü. Asıl adı Claude Gellee’ dir. Köylü bir ailenin çocuğuydu. Almanya’da Freiburg’daki ağabeysinin yanında tahta baskı üzerinde çalıştı. Çıraklığını Napoli’de Hollanda asıllı Goffredo Wals ve liman manzaraları ile ünlü Italyan ressamı Agostino Tassi’nin (ykş. 1580-1644) yanında sürdürdü. 1627’de Roma’ya yerleşti, yapıtları aranan bir ressam haline geldi.

Claude Lorrain daha çok manzara ve tarihsel manzara konularında çalışmıştır. Resimlerinin büyük bir çoğunluğunda denizi, mimarlık öğelerini ve kırsal görüntüleri yetkin bir uyum içinde birleştirmiştir.

Üslubu başından sonuna değin aynı kalmıştır. Sadece bir ara Poussin’den etkilenmiştir. Kompozisyonları basit formüller üstüne kuruludur. Resim mekânını, belirli öğeleri içeren farklı planları arka arkaya açık seçik bir biçimde sıralayarak belirgin kılar.

Metal baskı dalında da yağlıboyalarıyla eşit düzeyde bir başarıya ulaşmıştır. 195 tane desenini topladığı Liber Veritatis adlı bir albümü de vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Campo Vaccino’nun Görünüşü, 1636, Louvre, Paris; Bir Liman Görünüşü: Yükselen Güneşin Etkisi, 1636, Louvre, Paris; Şeba Kraliçesi’nin Karaya Çıkışı,1648, Ulusal Galeri, Londra; Rebekaile Izak’ın Evlenmesi, 1648,Ulusal Galeri, Londra; Hagar ve Melek’li Manzara,1668, Ulusal Galeri, Londra; Günün Dört Saati, 1667-1672, Hermitaj, St. Petersburg.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski