Daniel Burnham Burnet Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BURNHAM, Daniel Hudson (1846-1912)

ABD’li mimar ve kent tasarımcısı. Chicago’da gerçekleştirdiği yapılar ve hazırladığı planla kentin gelişiminde uzun süren bir etkisi olmuştur.

4 Eylül 1846’da New York’da Henderson’da doğdu, 1 Haziran 1912’de Heidelberg’de öldü. Dokuz yaşındayken ailesi Chicago’ya yerleşti.Oğrenimi-ni tamamladıktan bir süre sonra Carter, Drake and Wright adlı bir mimarlık bürosunda çalışmaya başladı. Burada, John Welborn Root’la tanıştı. 1873’te ortak olarak Burnham ve Root şirketini kurdular ve 1891’de Root’un ölümüne değin birlikte çalıştılar. Altmış teknik ressamın çalıştığı bu şirketin gerçekleştirdiği yapılardan ABD’deki yığma strüktürlü gökdelenlerin sonuncusu ve en yükseği olan Monadnock ve çelik konstrüksiyonlu Reliance ile Rookery gökdelenleri özellikle önemlidir.

Burnham önceleri daha çok şirketin yönetimi ve ticari işleriyle ilgileniyordu. Şirkette başmimar olarak çalışan Root ölünce, bu görevi de üstlendi ve kendi adına yeni bir şirket oluşturdu. 1894’te Amerika Mimarlar Kuruluşu başkanlığına getirildi. Bundan sonraki çalışmaları arasında kent tasarımı giderek ağırlık kazandı. Önemli yapıların yanı sıra, ABD’nin çeşitli kentleri ve Filipinler’in başkenti Manila için planlar hazırladı.

Burnham’m çalışmaları, ABD kentlerinin, özellikle Chicago’nun biçimlenmesini etkilemiştir. 1907-1909 arasında Edward H. Benett’la birlikte hazırladığı Chicago planı, yaklaşık otuz yıl boyunca uygulanmıştır. Onun Root’la birlikte gerçekleştirdiği yapılar, bazı teknik yeniliklerle, gökdelen yapımının gelişmesine katkı sağlamış, ticari merkezlerin dev yapılarla donanmış bugünkü görünümünü hazırlayıcı bir rol oynamıştır. “Büyük boyutlu düşünme” ABD kentlerinin gelişimi açısından,Burnhamiçin bir çeşit slogan olmuştu. 1893 Dünya Sergisi ile ilgili çalışmalarındaki tutumuyla, akademik seçmeci anlayışın yeniden ağırlık kazanmasına yol açmıştır.

» YAPITLAR (başlıca): Yapı: Montauk Block (Root ile), 1882-1883, Chicago; Rand McNally İşhanı (Root ile), 1889-1890, Chicago; Chicago’da Rookery İşhanı (Root ile), 1886; Reliance İşhanı (Root ile), 1890, Chicago, 1895’te 4 kattan 13 kata yükseltildi; Monadnock Gökdeleni (Root ile), 1S91, Chicago; Union İstasyonu, 1909, Washington DC; Selfridge Mağazası, 1909, Londra. Kent planlaması: Cleveland, Baltimore, Manila, 1903; Chicago, 1907-1909.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski