Hans von Bülow Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BÜLOW, Hans von (1830-1894)

Alman piyanist, orkestra şefi ve müzik eleştirmeni. Döneminin etkili müzisyenlerindendir.

8 Ocak 1830’da Dresdcn’de doğdu, 12 Şubat 1894’te Kahire’de öldü. Çocukluğunda müzikle hiç ilgisi olmamasına karşın, geçirdiği uzun bir hastalıktan sonra, müziğe eğilim duymaya başladı. Dokuz yaşından sonra, ailesi tarafından Clara Schumann’m babası Friedrich Wieck’in yanma verildi. Wieck’den aldığı müzik derslerinin ardından, 1841-1845 arasında, Leipzig’de Hesse, Hauptmann, Paidy ve Ebenvein ile çalıştı. 1848’de Leipzig Universitesi’nin hukuk felsefesi bölümüne girdi. Hauptmann ile kontrpuan çalışmaya devam etti. 1849’da Die Abendpost dergisinde, müzik üstüne yazılar yayımlamaya başladı; Bülotv, Liszt;ve Wagner’in öncülüğünü yaptığı “Yeni Alman Müzik Okulu”nun en önemli destekçisi oldu. 1850’de, Wagner’in Lohengrin operasının ilk temsiline destek olabilmek için, asıl işi olan avukatlığı bıraktı. 1851’de Liszt ile piyano çalışmaya başladı ve ilk resitalini 1853’te verdi. 1857’de Liszt’in kızı Cosima ile evlendi. 1864’te Münih Krallık Operası şefliğine getirildi. 1867’de Münih Konservatuvarı müdürü oldu. 1869’da karısının, Wagner için onu terketmesi üzerine, bütün görevlerinden istifa edip, Floransa’ya gitti. Bundan sonraki on yıl, dünyanın çeşitli yerlerinde konserler yönetti. 1878’de ülkesine döndü ve Hannover Hukuk Tiyatrosu müdürlüğüne getirildi. Artık çok etkili bir müzik adamı olan Bülow, Meiningen Dükü’nün müzik danışmanı oldu. 1885’te tekrar evlendi. Yaşamının son yıllarını konserler yöneterek geçirdi.

Bülow’un bir müzikçi olarak en önemli yanı yazarlığıdır. Döneminde siyaset ile yakından ilgilenen Bülöw, ulusal Alman müziğinin kurulmasının ateşli bir taraftarı olmuştur. Örneğin, Berlin Konservatuvarı’nda görev aldığı 1855-1864 arasında, konser ve resital programlarında hep Alman bestecilere ağırlık vermiştir. Bu siyasal kişiliğine, çok iyi bir piyanist ve orkestra şefi olarak, müzik kişiliğini de başarılı bir biçimde bağlamıştır.

Piyanoda çok zengin bir repertuarı vardı ve çok değişik türdeki yapıtları rahatlıkla çalardı. Ayrıca, çok sık konserler verdiği için, halkın yakından tanıdığı bir sanat adamıydı. Çok güçlü bir belleği olmasından ötürü, orkestrayı partisyonsuz yönetmesi ile tanınmıştı. Çok az sayıdaki bestelerinden bazıları da oldukça ilgi görmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): Shakespeare’in Julius Caeser’ı için Rastlantısal Müzik; Orkestra için Des Saengers Fluch Baladı, (“Şarkıcının Laneti’”); Orkestra için Nirvana: symphonisches Stimmungsbild; Orkestra için Vier Charac-terstücke.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski