Piero di Cosimo Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Piero di Cosimo (ykş. 1462-1521 ?)

İtalyan, ressam. Garip yaratıkları ele aldığı mitolojik konulu resimleriyle tanınmıştır.

Yaşamıyla ilgili bilgiler çok sınırlıdır. Floransa’ da doğduğu ve aynı kentte öldüğü bilinmektedir. Asıl adı Piero di Lorenzo’dur. Cosimo adını 1481’de Roma’daki Sistina Şapeli freskleri yapımında yanında çalıştığı ustası Cosimo Rosselli’den (1439-1507) almıştır. Dinsel konuları işlediği erken dönem yapıtlarında, Sistina Şapeli’nde fresklerini gördüğü Botticelli ve Ghirlandaio’dan etkilenmiştir. Üslubunun olgunlaşması mitolojik konulu resimleriyle olmuştur. Bu tür resimlerinde hiçbir Rönesans sanatçısında izlenmeyen garip yaratıklar ve romantik bir fantezi dünyası sergiler. Pek çoğu, Romalı yazar ve kuramcı Vitruvius’un insanın evrimiyle ilgili notlarından kaynaklanan, hayvan ve insan karışımı yaratıklarla doludur. Kimi resimlerinde bu yaratıkları eğlenirken ya da savaşırken, kimilerindeyse ilk insanları buldukları ateşi ya da yeni bir aleti kullanırken göstermiştir.

Piero di Cosimo, Signorelli’nin yuvarlak,gelişmiş kaslı sağlam figürlerinden yola çıkmasına karşın, daha yumuşak biçimler kullanmış ve daha sıcak bir ışık etkisi elde etmiştir. Bu yapıtlarında Leonardo’nun, biçimlerin dış çizgileriyle fon arasındaki yumuşak geçişleri sağlayan sfumato tekniğinden yararlanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Kentaur’larla Lapith’lerin Savaşı, 1486, Ulusal Galeri, Londra; Bir Orman Ateşi, ykş. 1487, Ashmolean Müzesi, Oxford; Prokris’in Ölümü, ykş. 1490-1500, Ulusal Galeri, Londra; Ateş ve Rüzgâr Tanrıları, 1490-1500, Kanada Ulusal Galerisi, Ottawa; Şarabın Bulunması, ykş. 1500, Fogg Sanat Müzesi, Cambridge/ Massachusettes; Balın Bulunması, ykş. 1500, Worcester Sanat Müzesi, Worcester/Massachusettes; Mecdelli Meryem, 1505, Ulusal Galeri, Roma; Andromeda’nın Kurtarılışı, ykş. 1515, Uffizi Galerisi, Floransa.

• KAYNAKLAR: M.Barri, Piero di Casimo, 1966.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski