Pink Floyd Kimdir, Üyeleri, Tarihi, Hakkında Bilgi

PINK FLOYD

İngiliz pop müzik topluluğu. Efektlerden yararlanan özgün tarzı ve çarpıcı sözleriyle rock müziğinin en güçlü topluluklarından olmuştur.

Pink Floyd, basçı Roger Waters, klavyeci Rick Wright ve davulcu Nick Mason’a, gitarcı Syd Barrett’ ın katılmasıyla 1966’da kuruldu ve kısa sürede, yerleşik müzik tarzlarına ve müzik sanayiinin işleyişine karşı bir tepki olarak ortaya çıkmış underground türü müzik yapan toplulukların önde gelenlerinden biri oldu. 1967’de çıkan ilk 45’likleri “Arnold Layne” ve “See Emily Play”den sonra aynı yıl çıkan The Piper at the Gates of Dawn tümüyle S.Barrett’in yazdığı parçalardan oluşan çalışmalardı. Ancak sorunlu kişiliği ve uyuşturucu kullanma alışkanlığıyla giderek içine kapanması üzerine 1968’de topluluktan ayrılan S.Barrett’in yerini David Gilmour aldı. Böylece S.Barrett’ın uyuşturucu ve uyarıcılarla zenginleşen psychedelic çizgisi, 1968-1973 arasında, topluluğun üstündeki etkisini giderek yitirmeye başladı ve yerini, bir ölçüde ses efektlerine dayanan, Progressive rock’a yakın bir anlayışa bıraktı. Bu dönemde aralarında Antonioni’nin Zabriskie Point’ ide olmak üzere birçok filmin müziğini yaptılar.

1973’te çıkan Dark Side of the Moon topluluk için dönüm noktası oldu. Burada güçlü melodik yapılarıyla rock klasiklerinden sayılan parçalar, efektlerle desteklenen bir bütünlük içinde kurgulanmıştı. Bu arada, opluluk içinde ağırlık kazanmaya başlayan Waters’m, söz yazılarıyla entelektüel bir tavra girdiği gözlendi. Bundan sonra S.Barrett’m anıldığı, müzik piyasasını ve yerleşmiş toplumsal kurumlan eleştiren Wish You Were Here ve Animals albümleri söz ve müziğin başarıyla birleştirildiği, çok boyutlu çalışmalar oldu.

1980’de çıkan ve daha sonra Alan Parker tarafından filmi yapılan The Wall’da topluluk önceki yıllarda geliştirdiği özgün tarzını bıraktı. 1973’ten beri alışamadıkları bir satış başarısının gerçekleştiği bu plakta, sözler daha yoğun, kişisel ve bir anlamda da R.Waters’ ın kendi yaşantısıyla hesaplaşması gibiydi. 1983’te çıkan Final Cut günün politik gelişmeleriyle ilgili, sözlerin iyice ön plana geçtiği bir çalışma oldu. R. Wright, D.Gilmour ve R.Waters çalışmalarını 1984’te de sürdürdüler.

1983’ten sonra 1994’e kadar grup elemanlarının solo albümleri yayınlamakla beraber, 1987 yılında Roger Waters olmadan yaptıkları ilk albüm olan A Momentary Lapse of Reason piyasaya çıktı. Ancak Roger Waters’ın grubu dava edeceği yönündeki tehditleri sonucu, albümde Pink Floyd adı altında sadece David Gilmour ve Nick Mason çalmış, Rick Wright ise albümde çalan diğer sanatçılar arasında gösterilmiştir. Albümde dışarıdan bestecilerle beraberle çalışılmış ve grup bu yüzden eleştirilmişti.

 

Grup 1992’deki La Carrera Panamericana filmi için Dark Side of the Moondan bu yana ilk kez beraber beste yaptılar.

 

The Division Bell ve P•U•L•S•E

 

Mart 1994’te David Gilmour, Wright ve Mason The Division Bell albümünü yayınladılar. Albümün isim babası yazar Douglas Adams’dır.[12] Albüm kapağının dizaynı Storm Thorgerson tarafından yapılmıştır. Albümdeki şarkı sözlerini Gilmour yazmış, kız arkadaşı Polly Samson da ona yardımcı yazar olarak eşlik etmiştir. Bu albüm çıkışından iki hafta sonra ABD’ de 1. sıraya yükseldi.

 

Pink Floyd Mayıs 1995’te iki CD‘den oluşan P•U•L•S•E adlı konser albümünü çıkardı. Kapak yine Storm Thorgerson tarafından yapıldı. Gerek The Division Bell, gerek P•U•L•S•E basından sert eleştiriler aldı.

 

P•U•L•S•E grubun 2003 yılında menejerleri Steve O’Rourke için düzenlenen cenaze törenine ve 2005 yılında tek seferlik olarak Live 8 konserleri için bir araya gelişine kadarki son kez görünüşü oldu.

 

Son çalışmalar 

 

 

Grup 1996’da “Rock ‘N Roll Hall of Fame”e girmeye hak kazandı Törende Roger Waters bulunmadı. 2000’de Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81 konser albümü ve 2001’de best of Echoes yayınlandı. 2003’te Dark Side of the Moon yeniden yayınlandı. 2004’te ise Nick Mason “Inside Out” isimli Pink Floyd kitabını yazdı.

 

Gilmour, Mason ve Wright 2003’te ölen menejerleri Steve O’Rourke için birleşip “Fat Old Sun” ve “The Great Gig In The Sky”‘ı cenazede çaldılar. 1981 yılındaki Earls Court (Londra) konserinin ardından bir daha sahnede birlikte görülmeyen grubun orijinal kadrosu 2 Temmuz 2005 tarihinde Londra Hyde Park‘ta düzenlenen Live 8 yardım konserlerinde 24 yıl sonra bir araya geldi ve “Breathe“, “Money”, “Wish You Were Here” ve “Comfortably Numb” parçalarını canlı olarak çaldı.

 

Grup kurucularından Syd Barrett, 7 Temmuz 2006’da pankreas kanserinden dolayı hayatını kaybetmiştir. 2007’de ise onu anma konserinde Roger Waters sahne almıştır, konserin sonunda ise sürpriz olarak Gilmour, Mason, Wright Arnold Layne’i çalmışlardır. Gecenin son şarkısında tüm konuklar beraber “Bike“ı söylemişlerdir ancak Roger Waters, diğer Floyd üyeleriyle sahneye çıkmamıştır. Grubun piyanisti Richard Wright da 15 Eylül 2008 tarihinde açıklanmayan bir kanser çeşidinden dolayı yaşamını yitirdi.

 

Syd Barrett ve Roger Waters’tan sonra grubun üçüncü lideri olarak nitelendirilen David Gilmour gelen turne tekliflerini “Artık yaşım ilerledi. Pink Floyd’un stüdyo ve turne stresini kaldıramam” diyerek geri çevirmektedir. Bu açıklama, bir bakıma Pink Floyd’un ebedîyen dağıldığını ve bir daha birleşmeyeceğini göstermektedir.

Etkiledikleri

Çok sayıda sanatçı Pink Floyd’un müziğinden etkilenmiştir. David Bowie Syd Barrett’ı büyük bir ilham kaynağı olarak tanımlamaktadır. The Edge, ilk gecikme pedalını Animals albümündeki açılışı duyduktan sonra almıştır. Pet Shop Boys Marillion’un gitaristi Steve Rothery de Wish You Were Here albümünü büyük bir ilham kaynağı olarak göstermektedir.

 

Bunun dışında pek çok grup Pink Floyd’dan etkilenmiş ve şarkılarını cover’lamışlardır. Bunlardan bazıları: Moğollar, Kurtalan Ekspres, Foo Fighters, Dream Theater, My Chemical Romance, Porcupine Tree, The Mars Volta, The La’s, Queen, Oasis, Iron Maiden, Stone Temple Pilots, Coheed and Cambria, Tool, Queensryche, 30 Seconds to Mars, Scissor Sisters, Rush, Radiohead, Gorillaz, Mudvayne, Nine Inch Nails, Korn, Primus, System of a Down, Smashing Pumpkins‘dir.

• YAPITLAR (başlıca): Albüm: The Piper at the Gates of Daim, 1967; A Saucerful of Secrets, 1968; More, 1968; Obscured hy Clouds, 1972; Dark Side of the Moon, 1973; Wish You Were Here, 1975; Animals, 1977{The Wall, 1980; Final Cut, 1983. Film Müziği: More, 1968; Tonite let ‘s ali Make Love in London, 1968; The Committee, 1968; Zabriskie Point, 1969; The Body, 1969; La Valle, 1972.

• KAYNAKLAR: O.Kâhyaoğlu ve S.Güler, Pink Floyd, 1984.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi & vikipedi

Daha yeni Daha eski