Sabahattin Kalender Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Sabahattin KALENDER, besteci ve orkestra yöneticisi (Kosova 1919).

Aralarında Paul Hindemith, Sostakoviç gibi ünlü bestecilerin de bulunduğu bir seçici kurulun dikkatini çekerek ortaokuldan ayrılıp Musiki Muallim Mektebine, sonra da Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi (1938). Besteleme bölümünü bitirdikten (1943) sonra, dört yıl Paris’te müzik eğitimi gördü (1948-1951), yurda dönünce bir süre barlarda piyano çaldı, sonra Ankara Devlet Operasının orkestra yöneticiliğine getirildi. Ankara’daki çeşitli klasik batı müziği kurumlarında etkinliklerini doksanlı yılların sonlarına değin sürdürdü, bu arada Jandarma Komutanlığı Bandosu şeflerini de o eğitti.

Operalar, sahne ve film müzikleri, orkestra ve yaylılar için çeşitli parçalar bestelemiş olan Kalender, orkestra şefi olarak Türkiye’yi yurtdışında birçok defa başarıyla temsil etti. Halk müziği parçalarına “modal teknik” uygulayarak bestelediği orkestra suitleri çok beğenilmiştir.

Ünlü besteci Kalender hayatının son yıllarını geçirdiği Hollanda’nın Lahey kentinde 7 Ağustos 2012’de 93 yaşında vefat etti. Türkiye’ye getirilen cenazesi Datça’da defnedildi.

Başlıca eserleri
İntermezzo (1944), Konser uvertürü (1944) gibi orkestra parçalarının yanı sıra, ikisi oynanmayan (Karagöz, Deli Dumrul) üç operası vardır (Nasreddin Hoca, ilk sahnelenme 1962).

Daha yeni Daha eski