Saim Bugay Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BUGAY, Saim (1934-27 Ocak 2008)

Türk, heykelci. Malzeme olanaklarını figüratif heykelden pop sanatına dek giden geniş bir anlayış içinde kullanmıştır.

Mersin’de doğdu. Sanat eğitimini İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi Hadi Bara ve Şadi Çalık atölyelerinde yaptı. Bu okulu 1967’de bitirdi. Devlet bursu alarak 1969-1975 arasında Fransa’da ağaç heykeller konusunda uzmanlık eğitimi gördü. 1975’te başladığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi(MSGSÜ)nde Öğretim Üyeliği görevinden 2002’de emekli oldu.

Türkiye’de üç, Fransa’da yedi kişisel sergi açtı, karma sergilere katıldı. 1969’da Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde heykel dalında birincilik ödülünü kazandı. Yapıtları İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde, yurt içi ve dışında özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Başlangıçta çok stilize edilmiş heykeller yapmıştır. Sonradan figüratif bir anlayışa yönelmiştir. Heykellerinde insan ve doğa ilişkisi üzerinde durur. Her heykel sergisinin bir mesajı olması gerektiğini ileri sürer. Ayrıca heykelin çoğaltılabilm esini ve belirli bir çevrenin değil, herkesin malı olabilmesini savunur.

• YAPITLAR (başlıca): Uzay, 1967, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi; Güneş, 1968, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi; Sazçalan, 1968, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Güneş 21, 1970, Frans a; Çocuklar, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski