Alex Raymond Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

RAYMOND, Alex (1909-1956)

ABD’li çizgi romancı. Flash Gordon ile Dedektif Nik’ in yaratıcısıdır.

Alexander Gillespie Raymond 2 Ekim 1909’da New York’ta, New Rochelle’de doğdu, 6 Eylül 1956’da Connecticut’da, Westport’da öldü. Ortaöğrenimini doğduğu kentte tamamladıktan sonra bir süre Grand Central School of Art adlı sanat okuluna gitti. 1930’da çizgi romancılığa başladı, 1933’e değin Russel Westover (1886-1966) ve Chic Young’un ağabeysi Lyman Young’un (1893-?) yardımcılığını yaptı. 1933’te aldığı bir öneri üzerine gazetelerin pazar eklerinde çıkacak Flash Gordon ile Jungle fim adlı dizileri hazırlamayı, günlük yayımlanacak Secret Agent X-9 ün da (“Gizli Ajan X-9”) çizimlerini yapmayı üstlendi. Uç dizi de 1934’te yayımlanmaya başladı. 1935 sonunda bu yük kendine ağır geldiği için Raymond X-9ü bıraktı. Ünlenmesine yol açan öteki iki yapıtına ağırlık verdi.

II. Dünya Savaşı sırasında 1944’te bu çizgi romanlan yardımcısı Austin Briggs’e (1908-1973) bırakarak askere gitti, Pasifik’te savaşa katıldı. 1946’da binbaşı rütbesiyle terhis oldu. Aynı yıl Rip Kirby’yi (Dedektif Nik) yarattı, bu çizgi romanla da büyük bir başarı sağladı. Çeşitli ödüller kazandı ve 1950 ile 1951’de ABD’de Ulusal Karikatürcüler Derneği’nin başkanlığım yaptı. Ününün doruğundayken bir otomobil kazasında öldü.

Raymond’un en ünlü yapıtı bir bilim kurgu çizgi romanı olan Flash Gordon’dur. Gordon kız arkadaşı Dale Arden ve bilgin Dr. Hans Zarkov ile birlikte Mongo adlı bir gezegene gider, burada dünyayı yok etmek isteyen zalim imparator Ming’in taşanlarını bozmaya çalışırken de başına çeşitli olaylar gelir. Raymond’un öteki tipi olan Nik ise olayları fiziksel gücüyle değil, aklıyla çözen, entelektüel bir dedektiftir. Uşağı Desmond’la birlikte kanştığı olaylann öyküsü Raymond’un ölümünden sonra John Prentice (1920) tarafından sürdürülmüştür.

Raymond 1930’ların başında gelişmeye başlayan macera çizgi romanlannın en büyük ustalanndandır. Çeşitli tekniklere açık olmasına karşın, özgünlüğüyle kendini belli eden, yumuşak ve gerçekçi bir çizgisi vardır. Önceleri çizgi romanlannın öykülerini kendi yazarken daha sonra Flash Gordon ’da Don Moore ve Dedektif Nik’te de Fred Dickinson adlı yazarlarla işbirliği yapmıştır. Yarattığı çizgi romanlar onun bırakması ya da ölümü üzerine başkalan tarafmdan sürdürülmüş, dergi ve kitap biçiminde yayımlanmış, filmlere, radyo ve televizyon dizilerine esin kaynağı olmuştur. 1930’ların sonuyla 1940’ların başında Türkiye’de yayımlanan çocuk dergilerinde Baytekin adıyla çıkan Flash Gordon, daha sonra Gökler Hakimi Gordon olarak Dedektif Nik ile birlikte gazetelerde yayımlanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Flash Gordon – In the Ice Kingdom of Mongo, (ö.s.), 1967, (“Flash Gordon – Mongo’nun Buz Krallığında”); Flash Gordon – lnto the Water Wor!d of Mongo, (ö.s.), 1971, (“Flash Gordon – Mongo’nun Sualtı Dünyasına Doğru”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski