Artur Schnabel Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHNABEL, Arthur (1882-1951) Avusturyalı piyanist. Viyana Okulu bestecilerini yorumlamasıyla ünlenmiştir.

17 Nisan 1882’de Avusturya-Macaristan’a ait Lipnik’te (bugün Polonya’da Lipniki) doğdu, 15 Ağustos 1951’de İsviçre’de, Axenstein’da öldü. Olağanüstü piyano çalma yeteneğini küçük yaşlarda gösterince Viyana’daki ünlü piyanist ve eğitimcilerden Hans Schmitt ile Theodor Leschetizky’den ders aldı. İlk konserini sekiz yaşında verdi. 1912’de kemancı Alfred Wittenberg ve viyolonselci Anton Hekking ile bir üçlü oluşturdular. Bu topluluk dönemin en seçkin oda müziği topluluklarından biri olarak kabul edildi. Schnabel bir süre de kemancı Carl Flesch ile birlikte çalıştı. ABD’de ilk konserini 1921 ’de veren Schnabel, bir süre New York’ta kaldıktan sonra Avrupa’ya döndü, ünlü lied ve konser şarkıcısı Therese Behr (1876-1959) ile evlendi. 1925’ten 1933’e değin Berlin’deki Müzik Okulu’nda ders verdi. Nasyonal Sosyalistler’in yönetime geçmesiyle İsviçre’ye yerleşti. 1939’da ABD’ye giderek II. Dünya Savaşı sonuna değin orada kaldı, sonra yeniden İsviçre’ye döndü.

Özellikle Beethoven, Brahms, Schubert yorumlarıyla seçkinleşen Schnabel, 19. yy bestecilerini yorumlamada bir otorite sayılmıştır. Konserlerinde çağdaş bestecilere yer vermemesine karşın, A. Schönberg’in yapıtlarından esinlenerek on iki ton tekniğiyle yaptığı bazı besteleri vardır.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Reflections on Music, 1934, (“Müzik Üstüne Düşünceler”); Music and the Line of Most Resistance, 1942; My Life and Music, (ö.s.) 1961, (“Yaşamım ve Müzik”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski