Edwin Arlington Robinson Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

ROBINSON, Edwin Arlington (1869-1935) ABD’li şair. Amerikan şiirine doğalcı (natüralist) anlayışın girmesine öncülük etmiştir.

22 Aralık 1869’da Maine Eyaleti’nde, Head Tide’da doğdu, 6 Nisan 1935’te New York’ta öldü. İki yıl Harvard Üniversitesi’ne devam etti. 1893’te ailesinin maddi sıkıntıya düşmesi nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı. 1896’da ilk şiir kitabı The Torrertt and the Night Be-fore’u(“Selve Bir Önceki Gece”)kendi parasıyla yayımladı. 1898’den sonra New York’ta yaşamaya başladı. Geçimini sağlayabilmek için bir ara tren kondüktörlüğü yaptı. 1905’te yapıtlarıyla başkan Theodore Roosevelt’in ilgisini çekti. Başkan onu gümrükte, ağır çalışma gerektirmeyen ve boş zaman bırakan bir işe yerleştirdi. Robinson daha sonra arkadaşlarının kurduğu bir fondan mali destek gördü. 1921’de Pulitzer Ödülü’nü aldı. 1927’de çıkan manzum romanı Tristram büyük ilgi topladı. 1929’da National Institute of Arts and Letters’ın Altın Madalyası’nı kazandı.

Robinson, Amerikan edebiyatına Doğalcılık’ı tanıtan şair olmuştur. New England’ın küçük kasaba insanlarını anlattığı, yerel havayı yansıttığı kısa dramatik şiirleriyle tanınmıştır. Psikolojik portreler çizdiği uzun manzum öykülerinde dramatik lirizmi ustaca kullanmıştır. Bazı yapıtlarında simgesel şiirin serbest yapısından yararlanmıştır. Bu dönemin son yapıtı The Man Against the J^y’da (“Gökyüzüne Karşı Olan Adam”) yer alan “Ben Johnson Entertains a Man from Stratford” (“Ben Johnson, Stratford’lu Adamı Eğlendiriyor”), Shakespeare üzerine yazılmış en iyi şiirlerden biri kabul edilir. Mer-lin ile Robinson’un sanat yaşamında yeni bir dönem başlar. Bir Orta Çağ hayranı olan Robinson, serbest nazımlı yazdığı bu öyküde Kral Arthur efsanesini işlemiştir. Lancelot ve Tristram Ati da aynı efsaneyi ele almıştır. Bu dönemde hem uyaklı kısa şiirler, hem de serbest nazımla uzun öyküler yazmıştır. Son yapıtı King Jasper’At, (“Kral Jasper”) komünist ve kapitalist karşıtlığı ile sanayileşmeye dayanan uygarlığı alegorik bir yaklaşımla işlemiştir.

• YAPITLAR (başlıca): The Torrent and the Night Before, 1896, (“Sel ve Bir Önceki Gece”); The Children of the Night, 1897, (“Gecenin Çocukları”); The Man Against the Sky, 1916, (“Gökyüzüne Karşı Olan Adam”); Merlin, 1917; Lancelot, 1920; The Three Taverns, 1920, (“Üç Taverna”); The Man Who DiedTu/ice, 1924, (“İki Kez Ölen Adam”); Tristram, V)T]\Fortunatus, 1928; Nicodemus, 1932; KingJasper, 1935, (“Kral Jasper”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski