Ferenc Puşkaş Kimdir, Hayatı, Kariyeri, Hakkında Bilgi

Ferenc Puskás, 2 Nisan 1927'de doğmuş, 17 Kasım 2006'da ise futbol dünyasının efsanelerinden biri olarak aramızdan ayrılmıştır. Macaristan millî takımı ve Real Madrid gibi kulüplerde gösterdiği başarılarla futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

Puskás'ın kariyeri, genç yaşta Galatasaray Lisesi'nde başlamış ve ardından devlet sınavını kazanarak Paris'e gitmiştir. Ecole Normale de Musique'te keman ve armoni eğitimi almış, futbol kariyerinin yanı sıra müzikte de kendini geliştirmiştir. Macaristan'a döndükten sonra, Budapest Honvéd FC ve Macar millî takımı formalarını giymiştir.

1950'lerin başında, Altın Takım olarak anılan efsanevi Macaristan millî takımının kaptanı olarak sahaya çıkmıştır. Sovyetler Birliği'nin Macaristan'a askeri müdahalesi sonrasında ülkesine dönmemiş ve 1958 yılında Real Madrid'e transfer olmuştur. Burada Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento ve diğer büyük oyuncularla birlikte oynayarak unutulmaz başarılar elde etmiştir.


Sol ayağıyla attığı sert şutlar ve golcülüğüyle ün kazanan Puskás, kariyeri boyunca birçok gol rekoruna imza atmıştır. Macaristan millî takımı formasıyla 84 maçta 83 gol atmış, Nemzeti Bajnokság I ve İspanya Ligi'nde ise toplam 533 maçta 511 gol kaydetmiştir.

1954 FIFA Dünya Kupası'nda Macaristan'ı finale taşıyan kadronun önemli bir parçası olan Puskás, turnuvada da dikkatleri üzerine çekmiştir. Aynı yıl Batı Almanya'ya karşı oynanan finalde dört gol atmış, ancak takımı finalde yenilmiştir.

Futbol kariyerini 1960 yılında sonlandıran Puskás, sonraki yıllarda teknik direktörlük yapmış ve futbol dünyasına hizmet etmeye devam etmiştir. 1995 yılında Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS) tarafından 20. yüzyılın en iyi golcüsü seçilmiştir.

Ferenc Puskás, futbol dünyasının yanı sıra Macaristan'ın millî gururu olmuş, adıyla anılan FIFA Puskás Ödülü'nün temelini atmıştır. Onun adı hala futbol sahalarında ve futbol tarihinde büyük bir saygı ve hayranlıkla anılmaktadır.

Daha yeni Daha eski