RUISDAEL, Jacop Izaakszoon van (1629-1682) Hollandalı ressam. Döneminin en önemli manzara ressamlarından biridir.
Haarlem’de doğdu, 14 Mart 1682’de aynı kentte öldü. Çıraklık dönemini Cornelis Vroom, Caesar van Everdingen ve amcası ünlü manzara ressamı Salamon van Ruysdael gibi sanatçıların yanlarında geçirdi. 1648’de Haarlem Ressamlar Loncası’na kabul edildi. 1656’da Amsterdam’a yerleşti. Uzun yıllar bu kentte çalıştıktan sonra, son günlerinde Haarlem’e döndü.
Ruisdael’in, deniz kıyılarını konu alan ilk yapıtları Vroom ve Jan van Goyen’in etkisi altındadır. Amsterdam’a yerleşmeden önce yaptığı Doğu Hollanda gezisinin etkisiyle, dağlık orman manzaralarında romantik bir hava sezilir. Genellikle fırtınalı havaları betimlediği manzaralarında bulutlar, dalgalar vb gibi hareketli doğa öğeleri büyük bir yer tutar. Işık-gölge karşıtlığı içinde yarattığı atmosfer etkisi, 17. yy Hollanda resmine benzeri görülmedik bir hareketlilik getirmiştir.
Ruisdael’in resimlerindeki küçük boyutlu figürler, aralarında Adrian van Ostade’nin de bulunduğu çeşitli sanatçıların elinden çıkmıştır. Resmin genel hareketliliği ile başarı içinde bütünleşen bu figürler, dünyasal değerlerin geçiciliğini simgeleyen bir içeriği vurgularlar.
Ruisdael çağdaşlarından, özgün doğa sevgisi, anlatım özgürlüğü ve su, deniz, gökyüzü gibi öğeleri işlemekteki ustalığı ile ayrılır. Başta Hobbema olmak üzere birçok ressam da yetiştirmiştir. Romantik ressamları, özellikle Caspar David Friedrich’i etkilemiştir.
• YAPITLAR (başlıca): Ağaçlar Altında Köy Evleri, 1646, Hermitaj, Leningrad; Yahudi Mezarlığı, 1660, Resim Galerisi, Dresden; Wijk’te Yel Değirmeni, 1665, Rijk Müzesi, Amsterdam; Harabeli Manzara, 1670, Ulusal Galeri, Londra; Çağlayan, ykş. 1670, Rijk Müzesi, Amsterdam; Kumlu Patika, Rijk Müzesi, Amsterdam.
• KAYNAKLAR: G.Riat, Ruysdael, 1907; J.Rosenberg, Jacob van Ruisdael, 1928.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi