Jacques Rivette Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

RIVETTE, Jacaues (1928)

Fransız sinema yönetmeni. Çok farklı değerlendirmelere yol açan yenilikçi filmleriyle tanınmıştır.

1 Mart 1928’de Rouen’de doğdu. Cahiers du Cinema dergisinde film eleştirmenliği yaptıktan sonra J.Renoir ve J.Becker gibi yönetmenlere yardımcılık ederek sinemaya geçti. F.Truffaut ve E.Rohmer’in 16 mm’lik kısa filmlerinde kameramanlık yaptı. Bu arada kendisi de kısa filmler çekti. İlk kısa filmlerinden Le coup du berger (‘‘Çiftçinin Darbesi”) hafif, ama biçimci kaygılar içeren bir yapıttı. 1960 ’ ta yaptığı Paris nous appartienf de (“ Paris Bizimdir”) kişisel üslubunun özelliklerini ortaya koydu. 1965’te yönettiğiDiderot uyarlaması La religieuse(Rahibe”) dışında, bundan sonraki bütün filmlerinde klasik anlatımın dışında, yenilikçi ve geniş tartışmalara yol açan bir üslup geliştirdi.

Rivette filmlerinde klasik tiyatroya sürekli ilgi göstermiştir. Bunların çoğunda klasik oyunları sahneleyen yönetmenleri ya da onların çalışmalarını konu etmiştir. Oyuncuları alıcı önünde içgüdüleriyle başbaşa bırakmış, onların doğaçlama oyununu sinema tekniğinin olanaklarından da yararlanarak filme çekmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Le coup de berger, 1956, (“Çiftçinin Darbesi”); Paris nous appartient, 1960, (“Paris Bizimdir”); La religieuse, 1965, (“Rahibe”);Jean Renoir le patron, 1966, (“Patron Jean Renoir”); L’amourfou, 1968, (“Çılgın Aşk’); OutOne, 1971; Celine et Julie vont en bateau, 1974, (“Celine vejulie’nin Sandal Gezintisi”); Duelle, 1976, (“Düello”); Noroit, 1977; Merry Go Round, 1978, (“Atlı Karınca”); Le Pont du Nord, 1980, (“Kuzey Köprüsü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski