Kurt Schwitters Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHWITTERS, Kurt (1887-1948) Alman, ressam ve heykelci. Alman Dadacılığı’nın en önemli temsiicilerindendir.

20 Haziran 1887’de Hannover’de doğdu, 8 Ocak 1948’de İngiltere’de, Ambleside’da öldü. Sanat eğitimini Dresden Akademisi’nde yaptı. I. Dünya Savaşı’na katıldıktan sonra Hannover’e yerleşti. Bu sıralarda Dadacılık’a ilgi duydu, ancak Berlin grubuna kabul edilmeyince 1919’da Hannover’de Merz adını verdiği kendi Dadacılık hareketini geliştirdi. Bir yandan da Berlin’de yayımlanan öncü dergi Der Sturm’a. (Fırtına) yazılar yazdı. 1920’de H. Arp ve öbür Alman Dadacılarla tanıştı. 1922’de Van Doesburg ile Hollanda’da Dadacılık’ı tanıtmak amacıyla bir geziye çıktı. 1923-1932 arasında Merz adıyla bir dergi yayımladı. 1930’da C.ercle et Carre (Daire ve Kare), 1932’de de Soyutlama-Yaratma (Abstraction-Creation) adlı soyut sanat gruplarına üye oldu. 1937’de Nasyonal Sosyalist yönetim tarafından yapıtları “yoz sanat” olarak nitelendi. Hemen ardından çalışması engellenince Norveç’e gitti. 1940’ta Almanlar’ın Norveç’i işgalinden sonra Ingiltere’ye geçti. Bir süre Londra’da Marx Ernst ile birlikte oldu, sonra 1945’te Ambleside’a yerleşerek yaşamının sonuna değin orada kaldı.

Schvvitters önceleri akademik bir tutumla portreler yapmış, 1918’den sonra ise özellikle Kandinsky’den ve Kübistler’den etkilenerek, yapıştırma resim (kolaj) gibi yeni teknikler denemiştir. Bir resminde kullandığı “Commerz” başlığından esinlenerek, geliştirdiği Dadacılık’a Merz adını vermiştir. Otobüs bileti, pul, sigara paketi, eski kataloglar gibi kent yaşamının artık nesnelerinden oluşturduğu iki boyutlu kompozisyonlarına Merzbilder (Merz resimleri), üç boyutlu konstrük-siyonlarma ise Merzbau (Merz yapısı) adını vermiştir. 1920’lerde evinin bir odasında, günlük nesneleri bir araya getirerek oluşturduğu Merzbau 7’e on altı yıl boyunca ekler yaparak büyütmüş, ancak yapıt II. Dünya Savaşı’nda tahrip olmuştur. Merzbau H’ye Norveç’te 1937’de başlamış, bu yapıt da 1951 ’deki bir yangında yok olmuştur. Schrvitters İngiltere’de Merzbau IIVebaşlamışsa da yapıt ölümüyle yarım kalmıştır .Merzbau III bugün Newcastle Üniversitesi’nde korunmaktadır.

• YAPITLAR (başlıca): Işık Merkezli Resim, 1919, Modern Sanatlar Müzesi, New York; Yerinden Oynamış Güçler, 1920, Sanat Müzesi, Bern; Merzbau I;Büyük Tüylü, 1926; Merz, 1930; Merzbau II; Merzbau III, Newcastle Üniversitesi; Nasıl İsterseniz, 1946, Beyeler Galerisi, Basel.

• KAYNAKLAR: S. Themerson, Kurt Schmitters in England, 1958.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski