SAİNT-LAURENT, Louis (1882-1973) Kanadalı devlet adamı. Başbakanlık döneminde Kanada’nın kendi anayasasını değiştirme hakkını elde etmesini sağladı.
1 Şubat 1882’de Quebec Eyaleti’nde Compton’da doğdu, 25 Temmuz 1973’te Quebec’de öldü. Laval Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. 1905’te baroya girerek avukatlık mesleğine başladı. 1914’te Laval Üniversitesi’nde hukuk profesörü oldu. 1941’de başbakan W.L.Mackenzie King’in isteğiyle siyasete atıldı. 1942’de Liberal Parti’den Kanada Avam Kamarasına seçildi. King tarafından adalet bakanlığına ve Başsavcılığa getirildi. 1945’te Birleşmiş Milletler Orgütü’nün kuruluşunun kararlaştırıldığı San Francisco Konferansı’nda Kanada delegasyonunun başkan yardımcılığım yaptı. 1946’da dışişleri bakanı oldu. 1946-1947 yıllarında Londra’da ve New York’ta yapılan BM Genel Kurulu toplantılarına katıldı.
1948’de Liberal Parti’nin başkanlığına seçildi. Aynı yıl Mackenzie King’in görevden ayrılması üzerine başbakan oldu. Başbakanlığı sırasında yabancı sermayenin ülkeye girişini kolaylaştırdı, eyaletler arasında gelir dağılımını eşitleyecek önlemler aldı,sosyal güvenlik haklarını ve üniversite öğrenimini yaygınlaştırdı. Sanatın ve edebiyatın geliştirilmesi amacıyla bir konsey kurdu. Kanada’yı içişlerinde daha bağımsız kılan bir dizi karar aldı. Kanada’nm kendi anayasasını değiştirme hakkını elde etmesini sağladı ve alınan kararların İngiltere’de Westminster Krallık Meclisi’nce onaylanması yükümlülüğünü kaldırdı. Genel valiliğe bir Kanadalı’nın atanmasını kabul ettirdi. Dış siyasette de başarılı olan Saint-Laurent, Newfoundland’ı Kanada topraklarına kattı. Birleşmiş Milletler’in 1950’de Kore, 1956’da Süveyş kanalı sorununa müdahale etmesini destekledi.
1949 ve 1953 seçimlerini kazanarak görevini sürdüren Saint-Laurent, Liberal Parti’nin 1957 seçimlerini yitirmesi üzerine başbakanlıktan çekildi. 1958’de Liberal Parti’nin başkanlığını L.B. Pearson’a bıraktıktan sonra siyasi yaşamdan uzaklaştı ve yaşamının geri kalan bölümünde çalışmalarını hukuk alanında sürdürdü.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi