Martin Schongauer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHONGAUER, Martin (Ykş. 1453-1491) Alman, gravürcü ve ressam. Alman sanatında Gotik’ten Rönesans’a geçiş aşamasının önemli temsilcilerinden biridir.

Colmar’da doğdu, 2 Şubat 1491’de Freiburg yakınlarındaki Breisach’ta öldü. Yaşamı üstüne bilgiler çok azdır. Doğum tarihini 1425-1430 arasında gösteren kaynaklar da vardır. Augsburglu kuyumcu Caspar Schongauer’in oğlu olduğu, dört kardeşiyle birlikte babasının yanında kuyumcu çırağı olarak yetiştiği, 1465’te Leipzig’de ressamlar loncasına kabul edildiği ve 1488’de Breisach kenti hemşehriliğine geçtiği bilinmektedir.

Schongauer’e ait olduğu kesinlikle saptanmış tek resim Bakire Meryem Gül Bahçesinde adlı yapıttır. Bu ve onun olduğu sanılan başka bazı resimler Schongauer’in büyük ölçüde Flaman resim geleneğinden ve özellikle de Rogier van der Weyden’den etkilendiğini gösterir. Resimlerinde Flaman resmine özgü geometrik kıvrımlı giysiler ve tam anlamıyla gerçekçi bir görünüm kazanmamış figürler büyük bir yer tutar. Schongauer ününü daha çok 100’ü aşkın metal gravürüne borçludur. Bu gravürlerde onun kuyumcu olarak yetişmesinden gelen aşırı titiz bir işçilik ve yetkin bir biçimsel kesinlik gözlenir.

• YAPITLAR (başlıca): Bakire Meryem Gül Bahçesinde, 1473 St. Martin Kilisesi, Colmar/Alsace, Fransa; Isa’nın Doğumu, Eski Pinakotek, Münih; Isenheim Antonitler Kilisesi mihrap resimleri, ykş. 1475, Underlinden Müzesi, Colmar/Alsace, Fransa; Avluda Oturan Bakire Meryem, 1475; Aziz Antoniusün Baştan Çıkarılması, 1475.

• KAYNAKLAR: M. Baum, Martin Schongauer, 1948; E. Flechsig, Martin Schongauer, 1951.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski