Müzikte Romantizm ilk kez 18.yy’tn sonlarında ve 19.yy’ın başında, öbür sanat dallarındaki romantik anlayışın bir uzantısı olarak Almanya ve Fransa’da ortaya çıkmıştır. Viyana Klasikleri diye anılan müzikçiler biçim sorununu kesin ve değişmez kurallara bağlamışlardı. Sonraki kuşak bestecileri bu kesinlik karşısında yeni bir şey yaratamamanın güçlüğüyle karşılaşmışlar, ve müziği biçimcilikten kurtarıp kişisel duygularım egemen kılmak amacıyla, biçimi düşüncenin emrine verme yolunu tutmuşlardır.
Klasik dönemden Romantizm’egeçişi Schubert’ in kimi yapıtlarında bulanlar olduğu gibi, son piyano sonattan ve 9. Senfonisiyle Beethoven’i romantik müziğin en önemli öncüsü kabul edenler de vardır. Öte yandan J.S.Bach’ın Matheus Passion’undaRomantizm’in tohumlan olduğu da ileri sürülür.
Viyana Klasikleri nden sonraki besteciler grubundan Weber, Mendelssohn, Schumann, Wagner, Berlioz, Chopin ve Liszf, Romantik dönemin önde gelen sanatçılandtr. Bu dönemde çalgı yapısında vanlan ustalık orkestranın olanaklanm genişletirken, ses müziği sanatı da çok çeşitli bölüm ve yönlerde gelişip olgunlaşmıştır. Ruhsal heyecanın olağanüstü görünüşünü müzikle açıklamaya çalışan Romantizm, melodide sürekli bir akışı benimsemiştir.
Bu dönemde edebiyat ve resmin müzik üzerinde daha önce görülmemiş bir biçimde, doğrudan etkisi olmuştur. Müziği, şiir ve felsefe gibi alanların serbest etkisinde bırakma anlayışı, yeni anlatım türlerini, bu arada programlı senfoni ve senfonik şiir anlayışını geliştirmiştir.
Weber, Schumann ve VVagner gibi besteciler edebiyat alanına yoğun ilgi duymuşlardır. Weber ve Wagner, Kuzey Avııpa destanlarının çekiciliğine kapılmışlar, Schumann ise günün romantik edebiyatının etkisinde kalmıştı. Berlioz, Shakespeare’den esinlenirken, Liszt, çağdaşı romantik Fransız şairi Lamartine’in ve çeşitti romantik Fransız ressamlarının yapıtlarıyla ilgilenmiştir. Öte yandan dönemin ulusala akımları da müzikte etkisini göstermiştir. Chopin, Polonya’nın ulusal şairi Mickiewicz’in etkisinde besteler yapmış, Liszt ulusal duygularını Macar Rapsodileriyle anlatma yolunu seçmiştir.
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi