Nelly Sachs Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SACHS, Nelly (1891-1970) Alman, şair. Şiirlerinde gerçekten yaşanmış acılara dayanarak, bütün insanlığı sevgide birleşmeye çağırmıştır.

Nelly Leonie Sachs 10 Aralık 1891’de Berlin’de doğdu, 12 Mayıs 1970’te Stockholm’de öldü. Yahudi bir ailenin kızıydı. Kültürlü bir ortamda eğitim gördü. Genç yaşta şiirle ilgilendi. İlk denemeleri romantik şiirlerdi, isveçli yazar Selma Lagerlöf’le mektuplaştı. Onun aracılığıyla 1940’ta Almanya’dan Stockholm’a kaçtı. Ailesi II. Dünya Savaşı’nda toplama kamplarında can verdi. Sachs, çağdaş İsveç şiirinden yaptığı çeviriler nedeniyle 1957’de İsveç Lirik Ozanlar Ödülü’nü, Dortmund kenti Edebiyat Ödülü’nü; 1965’te Alman Yayınevleri Barış Ödülü’nü kazandı. 1966’da da Nobel Ödülü’nü aldı.

Çok ince bir duyarlığın ve özgün imgelerin egemen olduğu şiirlerinde, Tevrat ve Incil’den yararlanarak mistik bir hava yaratmış, uyaksız dizelerinde Yahudi ulusunun acılarını dile getirmiştir. Bunlarda tüm insanlığa seslenen, savaşın acılarım ve suçlanm sergileyen bir nitelik göze çarpar. Şiirlerinin hemen hemen hepsinde savaşın onun kişiliğinde uyandırdığı isyan duygusu seçilir. Ama Sachs gene de her türlü öç alma duygusundan annmış olarak geleceğin kuşaklanna doğru yolu göstermeyi çaba edinmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Leğenden und Erzdhlungen, 1921, (“Efsaneler ve Öyküler”); In den Wohnungen des Todes, 1947, (“Ölümün Evlerinde”); Sternverdunklung, (“Yıldız Karartması”); Und n’ıemand weiss meiter, 1957, (“Ve Kimse Ötesini Bilmiyor”); Flucht und Verıvandlung, 1959, (“Kaçış ve Değişim”); Fabrt in Staublase, 1961.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski