Ousmane Sembene Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

SEMBENE, Ousmane (1923 – 9 Haziran 2007) Senegalli sinema yönetmeni ve yazar. Afrika sinemasının öncülerindendir.

1 Ocak 1923’te Ziguinchor’da doğdu. İlkokuldan sonra tesisatçılık, inşaat işçiliği, makine tamirciliği yaptı. II. Dünya Savaşı’nda özgür Fransız Güçleri’nde çarpıştı. Marsilya’da dok işçiliği yaptı. Roman yazmayı denedi. 1962’de bir bursla Moskova’ya gitti, S. Gerasimov ve M. Donskoy’dan sinema dersleri aldı. 1963’te, son derece coşkulu bir hava taşıyan kısa filmi Borom Sarret’yi yaptı. Ardından gene kısa bir film olan Niaye’yi çekti.İlk uzun filmi,1967 tarihli La noire de… (“Şu Zenci…”) aynı zamanda Afrika sinemasının da ilk uzun filmiydi. Film, yalnızlığın ve yabancılaşmanın pençesindeki Afrika’nın dokunaklı bir görümünü yansıtıyordu. Sembene 1%8’de çektiği Le mandet (“Havale”) ile dünya çapında bir yönetmen olduğunu kanıtladı. Afrika sinemasının ilk önemli yapıtı olan Le mandet, Afrika’nın gerçeklerini doğrudan yansıtan, özgün bir filmdi.

Sembene, sömürgeciliğin etki alanındaki Afrika ülkelerinin sorunlarını ve Afrika halklarının zengin kültür geçmişlerini filmlerinde gündeme getirmiştir. Ülkesine ve kıtasına özgü sorunları dramatize etmeden, yumuşak bir biçimde ve keskin bir alaycılıkla işleyen üslubuyla dikkati çeker.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap: Le docker noir, 1955, ( Zenci Dok İşçisi); O pays, mon beau peuple, 1957,(“Ey lkem, Güzel Halkım”); Voltaigue, 1962, (“Yukarı Volta-lı”).Yönettiği Filmler: Borom Sarret, 1963; Niaye, 1964; La noire de… 1967, (“Şu Zenci…”) Le mandet, 1968, (“Havale”); Emitai- d’ıeu du tonnerre, 1972, (“Fırtına Tanrısı”); Xala, 1974; Ceddo, 1977.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski