Pete Seeger Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SEEGER, Pete (1919 – 27 Ocak 2014) ABD’li şarkıcı ve besteci. Ülkesinde halk müziği geleneğinin canlanmasında önemli rol oynamıştır.

3 Mayıs 1919’da New York’ta doğdu. Babası Charles Seeger tanınmış bir müzikolog, annesi Constance ise kemancı idi. Seeger iki yıl Harvard Üniversitesi’nde okuduktan sonra, 1938’de halk şarkılarını derlemek amacıyla öğrenimini yarıda bırakıp bazen trenle, bazen otostop yaparak bütün ülkeyi dolaştı. Artık unutulmaya yüz tutmuş beş telli bançonun bütün inceliklerini öğrenerek bu çalgının ustası oldu. 1940’ta Almanac Singers adlı bir topluluk kurdu. II. Dünya Savaşı’ndan sonra gruba, W. Guthrie de katıldı. 1949’da ise,LeeHays,RonnieGilbert ve Fred Hellerman ile birlikte The Weavers (Dokumacılar) adlı bir başkta topluluk kurdular. Grup, başta üniversiteler olmak üzere, sol çevrelerde büyük ilgi gördü. Plakları liste başı oldu. Seeger, 1956’da Amerika’ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komitesi’nce sorguya çekildi. Komitenin çalışmalarına yardımcı olmadığı gerekçesiyle 1961’de bir yıl hapse mahkûm edildi. Karar, bir yıl sonra bozuldu. Bu arada, sürekli baskılar ve kara listeye alınmaları sonucu The Weavers grubu 1958’de dağıldı ve Seeger da yaşamını öğretmenlik yaparak kazanma/. zorunda kaldı. Uzun bir süre sonra ilk kez 1967’de televizyona çıkabildi.

Seeger, ABD’de 1960’larda halk müziğinde izlenen canlanmanın öncülerindendir. Amacı, müzik aracılığıyla yeryüzündeki tüm insanları tanımak, onların geleceğe ilişkin beklentilerini öğrenmek ve barış düşüncelerini yaygınlaştırmak olmuştur. Kuşaklar boyu ağızdan ağıza aktarılan iş şarkıları, hapishanelerde söylenen şarkılar, ilahiler, baladlar, gospel ve hlues gibi çeşitli türlerden geniş bir derleme oluşturmuştur.Geleneksel Amerikan halk müziğinin yanı sıra, Avrupa’dan Afrika’ya dek birçok başka ülkenin şarkılarını da müzik dağarcığına eklemiştir. Bu arada Nâzım Hikmet’in “Kız Çocuğu” adlı şiirini, bir Iskoç baladının ezgisiyle söylemiştir. “ Where have ali the flowers gone”, “Kisses sweater than wine”, “If I had a hammer” gibi besteleri yaygınlık kazanmıştır. Özellikle kendi bestelerinde Amerikan yaşam biçimini yansıtmış ve eleştirmiştir. Verdiği konserlerle tanınmış halk müziği şarkıcılarının topluca ve dinleyicilerin de katılmasıyla müzik yapmaları geleneğini başlatmıştır. Seeger’m kardeşleri Mike ve Peggy de tanınmış halk şarkıcılarındandır.

• YAPITLAR (başlıca): We Shall Overcome, 1963; W asrı ’t That a Time, 1980; Pete Seeger on Campus.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski