SCHWARTZ, Philipp (1894-1978) Alman patolojik anatomi uzmanı. 1933 Üniversite Reformu sırasında geldiği Türkiye’de patoloji öğretiminin gelişmesinde etkili olmuştur.
19 Temmuz 1394’te Macaristan’ın Werschetz (bugün Yugoslavya’da Vrsac) kentinde doğdu, 1978’de öldü. Frankfurt-am-Main Üniversitesi’nde 1923’te patoloji doçenti, 1927’de genel patoloji ve patolojik anatomi profesörü olarak öğretim görevine başladı. 1933’te Nazi yönetimince tutuklanan, üniversitedeki görevlerinden ve ülkelerinden uzaklaştırılan Alman bilim adamlarına yardımcı olmak amacıyla Zürich’te kumlan Yurt Dışındaki Alman Bilim Adamlarına Yardım Derneği’nin başkanlığını üstlenerek, Dariilfü-nun’da (İstanbul Üniversitesi) büyük bir eğitim reformuna girişen Türk hükümetiyle bu dernek adına sözleşmeler imzalayıp, otuz kadar Alman bilim adamının çeşitli öğretim kuramlarında çalışmak üzere Türkiye’ye gelmesini sağladı. Bu sözleşmeler çerçevesinde, 1933 Kasım’nda patolojik anatomi ordinaryüs profesörü olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İÜTF) göreve başlayan ve Patolojik Anatomi Enstitüsü’nün yöneticiliğini üstlenen Schvvartz, aynı yıllarda Genel ve Eksperimental (Deneysel) Patoloji Enstitüsü’nün profesörlüğüne atanmış olan Obern-dorfer’in 1944’te ölmesi üzerine birleştirilen bu iki kürsünün başkanlığını 1952’ye değin sürdürdü. O tarihte ABD’ye giderek, Pensylvania’daki Warren Devlet Hastanesi’nde patoloji uzmanı olarak görev alan Schwartz’a İstanbul Üniversitesi’nce 1972’de “onursal doktor” unvanı verildi.
Frankfurt Üniversitesi’nde bulunduğu yıllar özellikle nöropatoloji araştırmalarına ağırlık veren Schwartz. İstanbul Üniversitesi’nde uzun yıllar sürdürdüğü öğretim ve yöneticilik görevi sırasında patoloji öğretimini kuramsal ağırlıklı olmaktan kurtarıp, uygulamalı çalışmalara ortam hazırlamış, daha önceki dönemde çok kısıtlı olan otopsi çalışmalarına eğitim programı içinde geniş yer vermiştir. Ayrıca İÜTF’de ilk kez klinik-patoloji derslerini başlatan, çeşitli kentlerdeki devlet ve belediye hastanelerinden derlenmiş ilginç biyopsi ve otopsi örneklerinin üniversiteye gönderilmesini sağlayarak Patolojik Anatomi Enstitüsü’ne zengin bir arşiv kazandıran Schwartz’ın tüberküloz konusundaki incelemeleri de patoloji eğitiminde uzun yıllar temel başvuru kitabı sayılmıştır.
• YAPITLAR (başlıca): Pathologia Anatomia, 1939; İnsan Akciğer Veremi Bilgisine Giriş, 1940; Otopsi Tekniği, (R. Rössler ve M. Yenerman ile), 1944; Tüberkülozun Başlangıç Devrinde Reenfeksiyon, 1949.
Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi