Pierre-Paul Prud'hon Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PRUD’HON, Pierre-Paul (1758-1823)

Fransız, ressam. Romantik eğilimiyle resimde 18.yy’dan 19.yy’a geçişi sağlamıştır.

4 Nisan 1758’de Cluny’de doğdu, 16 Şubat 1823’te Paris’te öldü. Dijon Akademisi’nde eğitim gördü. 1784’te Romaya gitti. Burada heykelci A.Canova ile dostluk kurdu. 1787’de Paris’e döndü. Yaptığı Lanois Oteli süslemeleriyle Napoleon’un dikkatini çekti, împaratoriçe Josephine ve imparatoriçe Marie Louise’in de sevgisini kazanarak zaman zaman sarayda portre ressamı olarak çalıştı. 1808 tarihli Adalet ve Tanrısal İntikam Suçun Peşinde adlı yapıtıyla Legion d’honneur nişanı aldı. Fransız devlet adamı Talleyrand’la olan dostluğu Napoleon’un düşmesinden sonra da gözde kalmasını sağladı.

Prud’hon, sanat yaşamına portreler ve gravürcüler için çizimler yaparak başlamıştır. Roma’da bulunduğu dönemde Leonardo da Vinci ve Correggio’nun yapıtlarından etkilenmiş ve dolayısıyla, o dönemde J.L.David’in heykelsi figürlerinin etkisi altında olan Fransız resmine, daha yumuşak ve duyumsal öğeler getirmiştir. Bu etkiler özellikle romantik ve gizemli bir hava içinde betimlediği portrelerinde yansımıştır. J.L.David, Prud’hon’u Rokoko dönemi ressamı Boucher’yle kıyaslamıştır.

• YAPITLAR (başlıca): İmparatoriçe Josephine’in Portresi, 1805, Louvre, Paris: Adalet ve Tanrısal İntikam Suçun Peşinde, 1808, Louvre, Paris: Venüs ve Adonis, 1812, Wallace Koleksiyonu Londra; Müjde, 1816, Metropolitan Sanat Müzesi, New York; İsa Çarmıhta, 1822, Louvre, Paris.

• KAYNAKLAR: G.Grappe, P.P.Prud’hon, 1958.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski