SAİONJİ KİMMOÇİ (1849-1940) Japon devlet adamı. Meiji dönemi Batılılaşma hareketinin öncülerinden-dir.
23 Ekim 1849’da Kyoto’da doğdu, 24 Kasım 1940’ta Okitsu’da öldü. İmparatorluk ailesi ile akraba olan prens Kinjumi Tokudaiji’nin oğludur. Küçük yaşta saraya girerek imparator Komei’ye hizmet etti. 1868’de başlayan Meiji Restorasyonu’nun destekleyicilerinden biri oldu. Daha sonra eğitim amacıyla gittiği ve on yıl kaldığı Fransa’da liberal Batı düşüncesinden etkilendi. 1881’de ülkesine döndükten sonra halka demokrasiyi benimsetmek amacıyla Toyo Jiyu Şimbun (Liberal Doğu Gazetesi) adlı gazeteyi kurdu. Ancak bir saray soylusunun gazete çıkarması hoş görülmediğinden imparatorun isteğiyle gazeteyi bırakıp hükümet hizmetine girdi. 1882’de İto Hirobumi’nin Batı Avrupa ülkelerinin anayasalarını incelemek üzere yaptığı geziye katıldı. 1888’e değin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Almanya ve Belçika’da kaldı. 1895’te İto Hirobumi hükümetinde eğitim bakam olarak görev aldı. 1900’de gene onunla birlikte Anayasal Yönetimin Dostları Partisi’nin (Rikken Seiyukai) kurulmasına çalıştı. 1903’te İto’nun yerine partinin başkanı oldu.
1906-1908 ve 1911-1912 dönemlerinde iki kez başbakanlık yaptı. Askeri harcamaların kısılmasını istemesi ordu ile aralarında anlaşmazlıkdoğmasmaneden oldu. Ortaya çıkan bunalım nedeniyle 1912’de imparator Hirohito tarafından görevinden alındı ve yerine kendisinden önceki dönemlerde başbakanlık yapmış olan Katsura Taro yeniden getirildi. 1916’da genro (imparatora danışmanlık yapan yaşlı siyaset adamı) oldu. I.Dünya Savaşı’nın bitişinden sonra Ocak 1919’da Paris Barış Konferansı’na Japonya adına katıldı. Milletler Cemiyeti’nin kurulmasına katkıları nedeniyle imparator Hirohito tarafından prens unvanıyla onurlandırıldı.
1924’ten sonra hayatta kalan tek genro olarak Hirohito’nun yönetime ilişkin kararlannda önemli bir etkiye sahip oldu. 1931-1932 yıllarında Japonya’nın Mançurya’yı işgaline karşı çıkması, ülkedeki aşırı milliyetçilerin tepkisine yol açtı. II.Dünya Savaşı öncesi güç kazanan aşın milliyetçi ve militarist eğilimleri eleştirmesi nedeniyle ona karşı birkaç kez suikast girişiminde bulunuldu. Saionji ölümünden önce Batı ülkeleri, özellikle de ABD ile işbirliği yapılmasına çalışmış, Japonya’nın Nazi Almanyası ile yapmak üzere olduğu bağlaşmayı önlemek istemiştir.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi