Terence Rattigan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

RATTIGAN, Terence (1911-1977)

İngiliz oyun yazarı. Çok tutulan hafif güldürüleriyle ün kazanmıştır.

Terence Mervyn Rattigan 10 Haziran 1911’de Londra’da doğdu, 30 Kasım 1977’de öldü. Harrow School’u bitirdikten sonra Oxford Üniversitesi’ndeki Trinity College’da tarih öğrenimi gördü. 1930’larda başarılı oyunlarıyla dikkati çekti. II.Dünya Savaşı’nda pilot olarak hava kuvvetlerinde çarpıştı. Yaşamının sonuna değin sadece yazarlık yaptı. Tiyatroya hizmetlerinden ötürü 1971’de Sir unvanıyla onurlandırıldı.

Frencb \Vithout Te ar s (“Gözleri Yaşsız Fransızlar”) ve W hile the Sun Shines (“Güneş Işıldarken”) adlı ilk dönem oyunlarıyla büyük başan kazandı. Fars türü bu güldürülerin ikisinin de Londra’da aralıksız bin kezden fazla oynanması bir rekor oldu. Hırsızlıkla suçlanan küçük bir çocuğun gerçek öyküsüne dayanan 1946 tarihli The Winslow Boy (Sonuna Kadar) Rattigan’a New York Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü’nü kazandırdı. En tamnmış oyunu sayılan Separate Tables’du ise (Ayrı Masalar), katı bir baskıya dönüşen toplumsal geleneklerin yol açtığı yalnızlık ve düş kırıklığı temasını işledi.

Kimi eleştirmenlerce derinlikten yoksun olmakla ve beklentisi sınırlı orta sınıf izleyicinin beğenisine uygun oyunlar yazmakla eleştirilen Rattigan’ın yapıtları sağlam işlenişleriyle önem kazanmıştır. Kendini tekrarlamadan iyi kurulmuş oyunun usta işi örneklerini vermiştir. Oyunlarının çoğu sinemaya uyarlanmış olan Rattigan, aynı zamanda özgün senaryo çalışmaları da yapmıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: First Episode (P.Heimann ile), 1933, (“Birinci Bölüm”); Frencb Without Tears, 1936, (“Gözleri Yaşsız Fransızlar”); While tbe Sun Shines, 1943, (“Güneş Işıldarken”); The Winslow Boy, 1946, (Sonuna Kadar): The Deep Bine Sea, 1952, (Derin Mavi Deniz); Separate Tables, 1954, (Ayrı Masalar); Cause Celebre, 1977, (“Ünlü Dava”). Senaryo: Gypsy (B.Williams ile), 1937, (“Çingene”); Uncensored (R.Ackland ve W.Wilhelm ile), 1942, (“Sansür Edilmemiş”); The Sound Barrier, 1952, (“Ses Duvarı”); The Prince and the Shotvgirl, 1957, (Uyuyan Prens); Tbe Yellow Rolls-Royce, 1964, (Sarı Araba); Good-bye Mr.Chips, 1969, (Elveda Öğretmenim).

• KAYNAKLAR: M.Darlow ve G.Hodson, Rattigan: The Man and His Work, 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski